BAŞKAN AKSOY ÜZÜM ÜRETİCİLERİNE SEZON ÖNCESİ KALINTI KONUSUNDA UYARILARDA BULUNDU
2022-2023 Çekirdeksiz Kuru Üzüm sezonunda da kaliteli ve kalıntısız üzüm yetiştirilmesi için tüm tarım paydaşlarıyla birlikte mücadele edilmesi gerektiğini vurgulayan Salihli Ticaret Borsası Başkanı Yetiş Aksoy; “Bölgemizin önde gelen tarım ürünü çekirdeksiz kuru üzümde ulaştığımız kaliteliyi korumak ve kalıntısız ürünlerin yetiştirilmesini sağlamak için yıllardır mücadele ediyoruz. Bilindiği üzere geçtiğimiz yıllarda çekirdeksiz kuru üzümde “Salihli İlçesinde Üzümde Kalıntının Önlenmesi Eylem Planı” oluşturuldu. Bu plan dâhilinde hep birlikte önemli adımlar atarak kalıntısız üzüm yetiştirmesini çiftçimizin özverisi ve çabasıyla başardık. Yaptığımız çalışmalarda Salihli İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Salihli Ziraat Odası, Salihli Tariş, İhracatçı firmalarımız ve ilaç bayilerimiz ile birlikte yıllardır güç birliği oluşturarak bölgemiz ve ülkemiz ekonomisine olumlu katkılar sağladığımıza inanıyorum. Çiftçilerimizin vermiş olduğu destek için ayrıca teşekkür ediyorum. Bu başarıyı devam ettirmek ve Salihli Üzümünü aranan bir marka yapmak için mücadele etmeye birlikte devam edeceğiz. Üreticimizin yetiştirdikleri ürünlerin kalitesinin yüksek ve sürekli olması halinde yurtiçi ve yurtdışı pazarlarda yerini ve gücünü korumaya devam edecektir.
Ürettiğimiz çekirdeksiz kuru üzümümüzün yaklaşık %85’lik gibi büyük bir kısmını AB ülkelerine ihraç etmekteyiz. Kuru üzümde kalıntı ve çoklu pestisit sorunundan dolayı mevcut pazarlarımızı kaybetme riskiyle karşı karşıyayız. İhracatımızın sürdürülebilir ve artarak devam etmesi için kalıntıya sebep olabilecek ilaçları kullanmamalıyız. AB Gıda Kodeksi Pestisitlerin Maksimum Kalıntı Limitleri Yönetmeliğine göre yapılan yeni düzenlemeleri yetkiler ile görüştük. Tüm üreticilerimizin bu değişikliklerden haberdar olmasını istiyoruz. Bağda yasaklanan veya tavsiyesi iptal edilen; İprodine, Imidacloprid, Clothianidin, Propineb, Quinoxyfen, Chlormequat, Flusilazole, Triadimenol, Chlorothalonil, Bifenthrin, Carbendazim, İmazalil, Cholorpyrifos Ethyl, Cholorpyrifos Methyl, Fenamidone, Mancozeb, Maneb, Pymetrozine aktif maddelerini içeren ilaçları kesinlikle kullanmamalıyız. Bağlarımızda kalıntı riski olmayan biyoteknik mücadele (şaşırtma tekniği) biyopestisitler /biyopreparatlar veya biyoteknik mücadele etmenleri öncelikle tercih edilmelidir. Kalıntısız üzüm için doğru ilacı, doğru zamanda, doğru dozda, doğru alet ekipmanla uygulayalım ve hasat için bekleme süresine uyalım.
Yetiştirdiğimiz Çekirdeksiz Kuru Üzümlerimizi satışı sırasında ve ihracatında sorun yaşamamak için paydaşlar olarak hepimizin koordineli hareket etmesi çok önemlidir. Sektör ve tüm paydaşlar olarak enerjimizi birleştirerek üzümümüzü kalitesi ile ön plana çıkarak dünya pazarında aranan bir ürün olmasını sağlamalıyız. Ürünlerimizi ihraç edemezsek yüksek maliyetler yaparak tesis ettiğimiz bağlarımızı köklemek zorunda kalabiliriz. Çekirdeksiz kuru üzüm pazarında rakip olduğumuz İran, Çin ve Hindistan başta olmak üzere dünyada yeni üreticiler pazarda güçlenmeye çalışmaktadır. Kaliteli ürün üreterek doğru hedefler koyarak hareket etmeliyiz. Üreticiler, tüccarlar, ihracatçılar, zirai ilaç bayileri ile birlikte hepimiz aynı gemideyiz. Bu Gemi su alırsa hepimiz etkileniriz. Bu konuya tüm tarım paydaşları olarak hassasiyetle yaklaşılmasını bekliyoruz. 2022-2023 çekirdeksiz kuru üzüm sezonunun tüm üreticilerimize hayırlı olmasını diliyoruz. ”dedi.