Ç.KURU ÜZÜM ÜRETİCİLERİNE BİLGİLENDİRME TOPLANTILARI.
Salihli’de Ç.kuru üzüm yetiştirilen köy ve beldelerinde çiftçilere, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Ticaret Borsası Başkanlığı, Ziraat Odası Başkanlığı ve Tariş tarafından ortaklaşa bilgilendirme toplantıları düzenlendi.
Salihli’nin en önemli ihraç ürünlerinden olan çekirdeksiz kuru üzüm ve yaş üzümde kalıntı sorunu ile karşılaşmamak için ilçemizin üzüm yetiştirilen köy ve Beldelerinde Salihli İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Ticaret Borsası Başkanlığı, Ziraat Odası Başkanlığı ve Tariş Başkanlığınca ortak eğitim çalışmaları yapıldı.
Çiftçilere düzenlenen bilgilendirme toplantısında şu açıklamalara yer verildi; “Ülkemizden ihraç edilen çekirdeksiz kuru üzümün yaklaşık %80’i Manisa’dan gerçekleşmektedir. 2011 yılı itibarı ile Manisa’dan 231.000 ton kuru üzüm ihracatı gerçekleşmiş, bunun yanı sıra 175.000 ton da sofralık yaş üzüm ihracatı gerçekleşti.
İlçemizde 120.000 dekarlık bağ alanıyla çekirdeksiz kuru üzüm ve sofralık yaş üzüm üretiminde önemli bir yer tutmaktadır. Ülkemizden başta Rusya Federasyonu olmak üzere Avrupa Birliği ve diğer ülkelere yapılan ihracatta sorun yaşanmaması, gerek alıcı ülkeler ve gerekse rakip ülkeler karşısında imajımızın olumsuz yönde etkilenmemesi için; ürettiğimiz çekirdeksiz kuru üzüm ve sofralık yaş üzümlerde zirai ilaç kalıntısı sorununun olmaması gerekmektedir. Özellikle ülkemizde üretilen çekirdeksiz kuru üzümün % 87’si ihraç edildiği için çok daha dikkatli olmamız gerekmekte.
Çekirdeksiz kuru üzüm ve sofralık yaş üzümlerde zirai ilaç kalıntısı sorununu çözmek ve kalıntısız ürün yetiştirmek için; -Kullanılacak ilaçlar reçeteli olmalı ve ilaçların etiketinde mutlaka Bağda ruhsatlı olması gerekmektedir. Ruhsatlı olmayan tavsiye dışı ilaçlar kesinlikle kullanılmamalıdır.
-Gereksiz ve yüksek dozda ilaç kullanımından kaçınılmalıdır.
-İlaçların etiketinde belirtilen son ilaçlama ile hasat arasında geçmesi gereken süreye mutlaka uyulmalıdır.
-Hasata yakın dönemde yapılacak ilaçlamalarda bekleme süresi kısa olan ilaçlar kullanılmalıdır.
-Ayrıca ilaç karışımlarına dikkat edilmeli ve bilinçsiz yaprak gübresi kullanımından kaçınılmalıdır” denildi.