Salihli’de kuru üzüm ihracatı yapan Tuğrul Tarım A.Ş salkım güvesine karşı kimyasal ilaçlar yerine avcı böceklerle çözüm bulunması projesine destek verdi.
Tuğrul Tarım A.Ş’ye ait üzüm bağının içinde Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Cem Özkan ve Ankara Üniversitesi Teknokent’in genç girişimci ziraat mühendisleri Şahin Tatlı ve İsmail Atay tarafından salınan avcı böcekler, salkım güvelerini yok ederek, üzüm bağlarına zarar vermesini önledi.
Tuğrul Tarım A.Ş ile Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Salihli İlçe Tarım Müdürlüğü, Salihli Ticaret Borsası ve Salihli Ziraat Odasının ortaklaşa yürüttüğü deneme projesinde dün üzüm bağına 5. kez salım yapıldı. Yapılan kontrollerde avcı böceklerin salkım güvelerini yok ettiği gözlemlendi.
Tuğrul Tarım A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Tuğrul “Kuru üzüm ihracatında yaşadığımız ilaç kalıntısı sorunundan dolayı bu yıl bağlarımızda deneme olarak faydalı böcek salımına başladık. Salkım güvesi zehri kullanmadan bağlarda faydalı böcek salınımı yaparak yumurtaları parazitliyor. Böcekler sayesinde kimyasal ilaçlama yapılmayacağından dolayı ihracatın önündeki engel olan kalıntı sorununun da ortadan kalkacak. Kalıntısız üzüm üretebilmek, Avrupa'da ismi kötüye çıkan Türk üzümünün ismini temize çıkarmak anlamına geliyor. Bu sayede ihracatın önündeki engeller de kalkacak. Eskisi gibi dünyanın en kaliteli üzümünü üretip, en temiz üzümünü satan bir ülke konumuna geleceğiz. Bu projeye destek veren ve katılımlarından dolayı Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesine, Salihli Ticaret Borsamıza, Salihli Ziraat Odamıza, Aslan Ziraat firmasına, Salihli İlçe Tarım Müdürlüğü yetkililerine teşekkürlerimi sunuyorum. Bundan sonrada Salihli ve bölgesindeki üzüm bağlarında bu faydalı avcı böceklerin kullanması için çalışmalarda destek olmaya devam edeceğiz” dedi.
Faydalı Böcek Proje uygulamasına Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Cem Özkan ve Ankara Üniversitesi Teknokent’in genç girişimci ziraat mühendisleri Şahin Tatlı ve İsmail Atay, Tuğrul Tarım A.Ş yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Tuğrul, Sergen Tuğrul, Salihli Ticaret Borsası Yetiş Aksoy, Aslan Ziraat sahibi Akif Aslan, Salihli Ziraat Odası Başkanı Necati Aktürk ve Salihli İlçe Tarım Müdürlüğü ile Salihli Ziraat Odası ziraat mühendisleri katıldı.
Yüzde yüz yerli faydalı böcekler, kuru üzümde iş başında
ÜZÜMDE KALINTIDAN DOLAYI KIRMIZI KART YEMEYE SON
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, 30 yıllık çalışma ile salkım güvesine karşı yüzde yüz yerli sürdürülebilir bir çözüm ortaya koydu. Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Cem Özkan, biyolojik mücadele konusunda başlattığı çalışmalarını son beş yıldır Ankara Üniversitesi Teknokent’te genç girişimci ziraat mühendisleri tarafından kurulan Ar-Ge odaklı altı firma ile ortaklaşa sürdürdüklerini ve çalışmalardan beklenen olumlu sonuçların alındığını bildirdi. Özkan, geliştirdikleri üretim teknolojisi ile günlük 15 milyon adet faydalı böcek üretebildikleri, geliştirdikleri bu teknoloji ile üzüm dahil birçok üründe tarım ilacı kalıntı sorununun biteceğinisöyledi.
Prof. Dr. Özkan, bağda salkım güvesine karşı en fazla kullanılan uygulamanın, tarım ilaçları olduğu bildirdi. Türkiye'nin en önemli tarımsal ürünlerinden, yıllık 3 milyar liralık katma değer yaratan üzüme en fazla zararın bağ salkım güvesi tarafından verildiğini söyledi. Hemen hemen tamamı ithal olan tarım ilaçlarının tek yönlü ve sürekli kullanmanın zararlı böceklerde direnç problemine neden olduğu, direnç probleminin daha fazla ilaç kullanımını tetiklediği, daha fazla ilaç kullanımının da hem çevreyi kirlettiği hem de ürünlerde aşırı kalıntı nedeniyle insan sağlığını tehdit ettiğini, kalıntılı ürün ihracatı ile de üreticinin ve ihracatçının başının dertte olduğunu bildirdi.
Bugüne kadar ülkemizde bağ salkım güvesi adlı böceğe karşı sürdürülebilir bir çözüm bulunamadığı için en önemli dış ticaret ürünlerimizden biri olan kuru üzüm ihracatında önemli sorunların yaşamaya devam edildiğini bildiren Özkan, 2016-2017 çekirdeksiz kuru üzüm sezonuna girerken, en büyük müşterimiz Avrupa Birliği’nin bağda salkım güvesine karşı önerilen ilaçların en fazla kalıntı limitini 0.5 ppm'den 0.01 ppm'e düşürme kararı aldığını bildirdi. İhracatçıların da bu karara müdahil olması ile ülkemizin en az 100 milyon ABD doları ihracat gelirini kaybettiği belirtilmektedir. Uluslararası çekirdeksiz kuru üzüm pazarına yeni ülkelerin de devreye girdiğini belirten Cem Özkan; özellikle İran, Çin ve Hindistan’ın önemli rakiplerimiz olduğunu belirtti. Tarım ilacı kalıntı sorununun sürdürülebilir olarak çözülmemesi durumunda, bu kayıplarımızın daha da artacağının kaçınılmaz olduğu ortada dedi.
Türkiye yıllık ortalama 300 bin ton çekirdeksiz kuru üzüm üretimi ve ortalama 250 bin ton ihracat ile hala dünya lideri konumundadır. Çekirdeksiz kuru üzüm ihracatından her yıl 450-500 milyon dolar gelir elde edilmektedir. Yaş üzüm, şaraplık üzüm ve diğer ürünlerle birlikte bu rakam 750 milyon dolara ulaşmaktadır. İhracatımızda problem olan tarım ilacı kalıntı problemlerinin sürdürülebilir olarak çözümü çok önemlidir.
Bağ salkım güvesinin önlenmesi için en etkili ve en sürdürülebilir yöntem biyolojik mücadele olduğunu söyleyen Özkan “Ülkemizde bağ salkım güvesi için çok sayıda faydalı arıcık bulunmaktadır. Bu faydalı böceklerin zararlı böceklere karşı kullanıldığı yönteme Biyolojik Mücadele denilmektedir. Biyolojik mücadele en fazla kullanılan yöntem, faydalı böceklerin kitle halinde üretilip zararlılara karşı salınmasıdır. Ülkemizde faydalı böceklerin kitle üretim teknolojisi geliştirilemediği için tarımsal mücadelede yurt dışına aşırı bir bağımlılık söz konusudur. Üzümde de mücadelede yüzde yüze yakın bir dışa bağımlılık yaşanmaktadır. Söz konusu mücadelede yaşanan bağımlılığın ortadan kaldırılması, sağlıklı, katma değeri yüksek ve marka değeri olan üretimin gerçekleştirilmesi, üreticimizin ve ihracatçımızın kalıntı sorunu yaşamaması için Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi olarak Ankara Üniversitesi Teknokent’teki Ar-Ge firmaları ile birlikte 8 adet faydalı böceğin kitle üretim teknolojisi geliştirildi” dedi.
Özkan, geliştirmiş oldukları kitle üretim teknoloji ile günlük 15 milyon adet faydalı böcek üretimine ulaştıklarını, bu faydalı böceklerin Manisa ilinde Akhisar, Salihli, Alaşehir ve Şehzadeler ilçelerinde bağlarda denendiğini bildirdi. Çalışmalarda, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin, Ankara Üniversitesi Teknokent’inin, Ankara Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi’nin, Ankara Merkez Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü’nün, Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü’nün, Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü’nün, Manisa İl ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri’nin ve Kuru Üzüm İhracatçıları firmalarının büyük desteği alınmıştır. Manisa ilinde salkım güvesi ile mücadelede ülkemizde yerel olarak bulunan üç arıcık (Trichogramma evanescens, Trichogramma brassicae, Habrobracon hebetor) kullanılmıştır. Yüzde yüz yerli üretim olan bu faydalı böcek uygulamaları ile Manisa’da bağ salkım güvesinden kaynaklı kalıntı sorununun tamamen önleneceği, üreticinin ve ihracatçının yaşadığı olumsuzlukların önleneceği, marka değeri ürünlerle ihracatçılarımızın Avrupa Birliği’ni şaşırtacağını belirten Özkan, bunun için çekirdeksiz kuru üzümün paydaşları olan, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün, Borsaların, Ziraat Odalarının, Tariş’in, Tarım Kredi Kooperatiflerinin, Zirai İlaç Bayilerinin ve İhracatçı Firmalarımızın faydalı böcek üretimi yapan ekibimiz ile bir araya gelerek bir eylem planı oluşturmaları gerekli dedi.