BORSAMIZ MANİSA'DA DÜZENLENEN ÇİĞ SÜT ÇALIŞTAYINA KATILDI
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Manisa Süt Üreticileri Birliği tarafından çiğ sütün sözleşmeli alım satımıyla ilgili bilgilendirme çalıştayı düzenlendi. Manisa Anemon Otelde düzenlenen çalıştaya, Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, Manisa Süt Üreticileri Birliği Başkanı Ulvi Murat Tunca, Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü USKS Sistem Sorumlusu Kerim Özyol, Borsamızı temsilen Yönetim Kurulu Başkanımız Yetiş Aksoy, sanayiciler ve süt üreticileri katıldı.
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Manisa Süt Üreticileri Birliği Başkanı Ulvi Murat Tunca, üreticilere ve sanayicilere seslenerek süt üreticiliğin bugünkü konumuna değindi. Süt üreticiliği ile ilgili olarak kaygılarını aktaran Tunca, "Bilimin bize öğrettikleri yeni üretim, modern ve ve teknolojilerine açık olan Manisa üreticisi yani bizler; bu yeni dönemde sanayicimiz ile süt üretimini bir ilki de başarmak istiyoruz. Bu gün fikirlerini ve projelerini bizlerle paylaşarak samimi bir ortamda verimli bir çalışmaya imza atmak isteği içerisindeyiz. Bu yeni dönem başlarken sıkıntılarımız bitmiş değil. Şu anda yemdeki KDV indirimi yemde bir miktar ucuzlama yapmış, bu durum fiyatların bu şekilde ya da daha aşağı olacağı anlamı taşımamakla birlikte, önümüzdeki günlerde yapılacak zamla bu fiyatın tekrar yükseleceği endişesi içerisindeyiz" dedi.
"FİYATLARIN GERİ ÇEKİLECEĞİ KONUŞMALARI BİZLERİ KAYGILANDIRIYOR"
Çiğ süt alım fiyatlarının sanayiciler tarafından 5 kuruş geri çekileceği ile ilgili söylentilerin kendilerini kaygılandırdığını sözlerine ekleyen Tunca, "Aralık ve Ocak ayları içerisinde sanayicimizin süt fiyatlarını geri çekmesi ayrıca dana kesim fiyatlarındaki gerileme köylünün süt inekçiliğine bakışını değiştirmiş olup işletmelerin sürdürülebilirliği ve karlılığı sıkıntıya sokmaktadır. Saygı değer sanayicilerimiz; tüketimin azlığını, peynir fiyatlarını, pazarın daralması, eldeki stokların fazlalığı gibi konularda süt üretiminin fazlalığından dolayı süt fiyatlarına yansıtmaları üreticilerimizi tedirgin etmektedir. Bugünlerde süt fiyatlarının 5 kuruş geri çekileceği konuşmaları bizleri korkuya salmaktadır. Gelinen noktada kesime talip ineklerimiz var. Bu hayvanlarımızın bakım masrafları ve işletme karlılığı kurtarmadığından işletme sahipleri yine yoğun bir şekilde hayvanlarını kesime gönderecek ve bir çok işletme kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kalacaktır. Tam bu atmosfer içerisinde Bakanlığımız 16 Nisan 2015 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Süt Tedarik Yönetmeliği kapsamında yeni bir dönem sanayicimiz ve üreticimiz için başlamış bulunmaktadır" diye konuştu.
"HAYVANSAL GIDALAR İNSANLIK İÇİN STRATEJİK KONUMDA"
Tunca’nın ardından konuşan Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, doğumdan önce ve gençler için hayvansal gıdaların önemli olduğunu belirterek, "Geleceğimizin teminatı olan genç nesillerin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesi, gelişmesi zeki birer birey olabilmeleri için kaliteli ve dengeli bir şekilde beslenmeleri gerekir. Beslenmeler insan vücudunun ihmal edilmeyip, dışarıdan dolaylı olarak alınması gereken ve proteinin yapı taşları olan aminoasitler et, süt, yumurtadan yapılabilmektedir ki onların dışarıdan alınması gerekir. Bu durumu çocuklarımızın sağlıklı doğması ve gelişmesi için hayati birer yapı taşlarıdır ve bunlar elde edilebileceği en önemli yerler hayvansal gıdalardır. O yüzden hayvansal gıdalar bizim geleceğimiz için insanlık için stratejik bir konumdadır. Konunun ehemmiyetine binaen bakanlığımız tarım ve hayvancılık sektörüne çok fazla desteklemeler yapmaktadır ve bu desteklemeler artarak devam etmektedir" dedi.
Konuşmaların ardından Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü USKS Sistem Sorumlusu Kerim Özyol tarafından sanayici ve süt üreticilerine bilgilendirme sunumu yapıldı.