KURU ÜZÜM İÇİN TARIM'IN PAYDAŞLARI BİR ARADA
Türkiye’nin üretim ve ihracatında söz sahibi olduğu çekirdeksiz kuru üzümde gıda güvenliği ve kaliteli ürün için bölgemiz tarımının paydaşları olan Salihli İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Salihli Ticaret Borsası, Tariş ve Salihli Ziraat Odası güç birliği yaparak birlikte hareket ediyor.
Kurumlar ile birlikte yürütülen proje dâhilinde bilgilendirme afişleri hazırlanıp bölgemizdeki mahallerimize dağıtıldı. 2. Olarak üreticilerimiz ile birlikte hareket edilmesi için toplantılar yapıldığı ve şimdiye kadar ise Poyraz Damları, Kemer Damları, Karayahşi, Eldelek ve Çavlu Mahallelerindeki Köy kahvelerinde üreticilerin katılımıyla toplantılar gerçekleştirildi. Bilgilendirme toplantılarının önümüzdeki günlerde diğer mahallelerde toplantılara devam edilecek.
Yapılan toplantılarda, kaliteli ve güvenilir gıdanın dünya genelinde yükselen değer olduğuna vurgulayan Salihli Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanımız Yetiş Aksoy, çekirdeksiz kuru üzümde sektörün paydaşları olarak en önemli gündemlerinin güvenli ve kaliteli üretim olduğunu ifade etti. Çekirdeksiz kuru üzüm pazarında dünyada yeni üreticilerin de devreye girdiğine dikkat çeken Başkanımız Aksoy: “İran, Çin ve Hindistan başta olmak üzere birçok ülkede çekirdeksiz kuru üzüm üretimlerinde artışlar var. Kaliteli ürün üreterek doğru hedefler koyarak hareket etmeliyiz. Üreticiler, tüccarlar, ihracatçılar, zirai ilaç bayileri ile birlikte aynı gemideyiz. Çekirdeksiz kuru üzüm ihracatında sorun yaşamamak için paydaşlar olarak hepimizin koordineli hareket etmesi çok önemli. Sektör olarak enerjimizi birleştirmeliyiz.”dedi. Aksoy, bu toplantıların amacının Salihli üzümünün kalitesi ile ön plana çıkarak dünya pazarında aranan ürün olması ve çiftçimizin ürünlerini daha yüksek fiyattan satmasını sağlamak olduğu vurguladı.
Ziraat Odası Başkanı Necati Aktürk; “ Ürünlerimizi korumak için doğru ilacı, doğru zamanda, doğru doz ve bekleme süresinde kullanmamız gerekiyor. Ziraat mühendisi arkadaşlarımızla arazide üreticilerimize devamlı olarak danışmanlık desteği veriyor. Bölgemiz tarımının kalkınması adına özveriyle çalışacaklarını ve kurum olarak üzerimize düşen görevleri her zaman yapmaya hazırız. Bu çalışmalarımızın olumlu sonuçlanması içi birlikte mücadele etmemiz gerekiyor.”dedi.
Bu toplantıların öncesine dikkat çeken Salihli Ticaret Borsamız Meclis Başkanı ve Tariş Müdürü Halil Çöygün; “Ege İhracatçı Birlikleri ve ihracatçı firmalarımızla Salihli Ticaret Borsamızda toplandık. İlçe Tarım Müdürlüğü ise ziraat bayileri ile bir toplantı gerçekleştirdi. Paydaşlar olarak hepimiz üzerimize düşen sorumluluğu alıp yaşanan sıkıntıların ağır yükünün çiftçimize yansıtılmaması için mücadele veriyoruz. Bölgemizde üretim yapan yaklaşık 110.000 üreticimiz ile birlikte pazardaki gücümüzü korumamız ve etkili olmamız için mücadele etmeliyiz. Tüm paydaşlarımızla birlikte kendi pazarımızı kendimiz korumalıyız.” diye ifade etti.
Salihli İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü personeli Gültekin Aydoğuş üreticilerin gıda güvenliğine uyumlu üretim yapmaları için çiftçimizin aldıkları zirai ilaçları ruhsatlarındaki doza ve bekleme süresine uygun kullanılması için üreticilere önemli bilgiler verdi. Aydoğuş, çiftçimizi kullanacakları ilaçları reçete yazmakta yetkili ziraat mühendisleri ile üretici kayıt defterine yazdırmaları konusuna uyardı.