Borsamız ev sahipliğinde düzenlenen “Çekirdeksiz Kuru Üzümde Kalıntı ve Kalite Sorunu, III. Gıda Ar-Ge Proje Pazar Etkinliği” konularının gündeme alındığı toplantı Ege Üniversitesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Altındişli yönetiminde gerçekleşti. Çekirdeksiz Kuru Üzümün paydaşları ise toplantıya yoğun ilgi gösterdi.
Düzenlenen toplantıya, Salihli Ticaret Borsamız Meclis Başkanı Halil Çöygün, Yönetim Kurulu Başkanı Yetiş Aksoy ve Yönetim Kurulu Üyeleri Adnan Devecier ve M.Emin Deniz, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Birol Celep, Kuru Meyve Tanıtım Grubu Başkanı Osman Öz, Alaşehir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Soygür, Salihli Ziraat Odası Başkanı Necati Aktürk ve ekibi, Salihli İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Personeli ve kuru üzüm ihracatçısı firmalarımızdan Tuğrul Tarım Ve Petrol Ürn. A.Ş., Grappa Gıda San. A.Ş. temsilcileri katıldı.
Salihli Ticaret Borsası Başkanımız Yetiş Aksoy; “Öncelikle sizleri böylesine önemli bir toplantıda ağırlamaktan gurur duyuyoruz. Yapılacak olan bu çalışmanın bölgemiz ve ülkemiz ekonomisine olumlu katkılar sağlayacağına inanıyorum. Tekrar hepiniz hoş geldiniz.” dedi.
Sultani Çekirdeksiz Kuru Üzümün, Ege Bölgesinin ihracata yönelik en önemli tarım ürünlerinden biri olduğunu vurgulayan Salihli Ticaret Borsası Başkanımız Yetiş Aksoy; “Toplam kuru üzüm rekoltemizin yaklaşık % 90’ lık bölümünü ihraç etmekteyiz. Sultani Çekirdeksiz Kuru Üzüm üretimi ve ticaretini yapan A.B.D. İran, Yunanistan, Avustralya, Şili ve Güney Afrika ülkeleri arasında Türkiye; kuru üzüm üretiminde dünya ikincisi, ihracatında ise dünya birincisidir. Dolayısıyla dünya pazarındaki bu gücümüzü korumak ve ileriye taşımak için üreticimizin Çekirdeksiz Kuru Üzümün kalitesinin yükseltilmesinde ve sağlıklı gıda üretimi konusunda bilincinin artması için çalışmalarımızı arttırarak sürdüreceğiz” dedi.
Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, Kuru Meyve Tanıtım Grubu, Salihli Ticaret Borsası, Alaşehir Ticaret Borsası, Salihli Ziraat Odası ve TARİŞ, çekirdeksiz kuru üzüm üretiminde gıda güvenliğini arttırıcı çalışmalar yapma konusunda mutabakata vardı. Bu işbirliği halkası çekirdeksiz kuru üzüm üreticisi diğer bölgelerdeki borsa, ticaret odası, ziraat odası ve ilgili sivil toplum kuruluşlarının katılımı ile genişleyerek çalışmaların devam edeceği ifade edildi.
Çekirdeksiz kuru üzüm ihracatında en büyük müşterilerinin İngiltere, Almanya, Fransa, Hollanda ve İtalya olduğunu vurgulayan Celep, “İhraç pazarlarımızda gıda güvenliğine çok önem veriliyor. O nedenle ilaç kalıntısız ürünler üretip, işleyip ihraç etmek için zincirin parçaları olan üretici, ilaç bayileri, tüccar, sanayici, ihracatçı işbirliği içinde hareket etmemiz gerekiyor. İlaç bayileri ile toplantı yapıp beklentilerimizi paylaşacağız. İlaç kalıntısız üretim için üreticilerimize hem eğitim vereceğiz, hem de ilaç kalıntısız üretim yapan üreticilerimizin teşvik edilmesi amacıyla çalışmalar yapacağız” diye konuştu.
III. Gıda Ar-Ge Proje Pazarı içinde işbirliği yapılacak
Ege İhracatçı Birlikleri tarafından, gıda sektöründe yenilikçi projelerin sanayiye kazandırılması amacıyla, 21-22 Nisan 2015 tarihlerinde düzenlenecek olan III. Gıda Ar-Ge Proje Pazarı’nın Türk gıda sektörü için büyük bir fırsat olduğunu anlatan Gıda Ar-Ge Proje Pazarı Yürütme Kurulu Başkanı Birol Celep, gıda sektöründe faaliyet gösteren tüm sivil toplum kuruluşlarının, üniversitelerin işbirliği ile III. Gıda Ar-Ge Proje Pazarı’nı gerçekleştirmek istediklerini ifade etti.
Türkiye’nin 2023 yılında 55 milyar dolar gıda ürünleri ihracatı hedeflediğini hatırlatan Celep, “Türkiye’deki ürün çeşitliliği, iklimi, insan kaynakları bu hedefe ulaşmak için son derece uygun. Ürünlerimizi daha katma değerli üretip ihraç etmek için yenilikçi fikirlere olanak verilmesi amacıyla Gıda Ar-Ge Proje Pazarı’nı bu yıl 3. kez düzenliyoruz. Şu anda 450 proje başvurmuş durumda, bu projeleri değerlendirme kurulumuz seçecek ve yaklaşık 100 civarında projeyi sergileyeceğiz” diyerek sözlerine son verdi.