BORSAMIZ PROCYMİDONE AKTİF MADDESİ HAKKINDA ZİRAİ İLAÇ BAYİLERİNE BİLGİLENDİRME TOPLANTISI DÜZENLEDİ
Avrupa Birliği (AB) tarafından alınan kararla 2010 - 2011 sezonundan itibaren tarımsal ürünlerde 'Procymidone' aktif maddesi kullanımına getirilen kısıtlamalar Lidya Sardes termal Otel’de Borsamız ve Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği tarafından düzenlenen toplantıda ele alındı.
"2010-2011 sezonundan İtibaren Uygulamaya Geçecek Olan AB'nin İlaç Kalıntıları ve Procymidone kısıtlaması" konulu toplantıya Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Hüsnü TUĞRUL, Ege Kuru Meyve Ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili Sayın Birol CELEP, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Sayın İlhan ZİNCİRCİOĞLU ve Manisa İl Tarım Müdürü Sayın Ömer ÇELİK ile Prof.Dr. Ahmet ALTINDİŞLİ'nin katılımlarıyla gerçekleşen "PROCYMIDONE aktif maddesi ile bu maddeyi içeren tarım ilaçlarının piyasadan toplatılması ile ilgili gelişmeler ve çekirdeksiz kuru üzümde kalıntı sorunu" konulu toplantı Sardes Termal Otelde düzenlendi. Toplantıya Kaymakam Sayın Mesut Yıldırım Başta olmak üzere Belde Başkanları, Bağcılığın yoğun olduğu bölgelerin Köy Muhtarları, Oda ve Borsa Başkanları,Zirai ilaç bayileri,Ziraat Mühendisleri, Borsamız üyeleri, iş adamları katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Hüsnü Tuğrul yaptı. Salihli’nin iklimi, toprak yapısı ve coğrafi yapısı nedeni ile çeşitli tarım ürünlerinin yetiştirilmesine müsait olmasına rağmen ağırlıklı olarak bağcılığa yönelme olduğunu dikkat çeken Tuğrul “Bunun en büyük nedeni Manisa bölgesi ile neredeyse ismiyle özdeşleşmiş olan dünyaca ünlü çekerdeksiz kuru üzümlerin sadece Manisa ovasında yetişmesi ve tamamına yakınında ihracat edilmesidir. Bilindiği üzere gıda sanayinin temeli tarımsal üretime dayanmaktadır. Tarım, beslenme odaklı bir sektör olduğu için tüm dünya nüfusu için büyük önem arz etmektedir. Ülkemiz Avrupa’ya meyve ve sebze ihracatı itibariyle önemli bir yere sahiptir. Türkiye’den ihraç edilen tarım ürünlerinde AB komisyonu yönetmeliği pestisit kalıntı limitleri geçerlidir. AB komisyonu bu limitleri düşürdü. Bu sebeple ürünlerimiz ihraç edilmeden önce bu limitlerinin çok iyi bilmesi gerekmektedir.
İlçemizin en büyük gelir kaynağı olan ve tamamı ihracata giden çekirdeksiz kuru üzümde sıkıntı yaşamamak için çiftçisiyle, tüccarıyla, ihratçısı ile siyasetcisiyle hep beraber el ele çalışmalıyız ve üzerimize düşen görevi en iyi şekilde yapmalıyız. Sahip olduğumuz pazarları kaybetmemek için özellikle bilinçsiz ilaç kullanımından ve aşırı hormondan kaçınılmalı mümkün olduğu kadar organik tarıma yönelmeliyiz. Üreticimiz en kaliteli ürünü yetiştirecek ki tüccarımız ve ihracatçımızda bu ürünü en iyi fiyata satacak” diye konuştu.
Tuğrul “Hepimiz aynı geminin içindeyiz dolayısıyla bu sektörde yaşanan her sorun hepimizi yakından ilgilendiriyor. Hep birlikte el birliği ile ortak bir akıl üreterek bu olayı süreç içerisinde çözmek istiyoruz. Hepimiz taşın altına elimizi koyup üzerimize düşeni yapmak zorundayız. Amacımız kuru üzümün geleceğini bir yerde daha aydınlık ve daha düzgün bir yere götürmektir. Onun için üreticilerimizi sağlıklı ve kaliteli üretim için bir kez daha ilaç ve hormon kullanımı konusunda son derece dikkatli olmaları konusunda uyarmak istiyoruz. Onun için bugün burdayız” dedi.
Toplantıda açıklamada bulunan Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sayın Ahmet Altındişli, 'Procymidone' isimli ilacın AB kriterlerine göre MRL (mg/kg) miktarının 3 ppm oranından 0,02 ppm oranına düşürüleceği söyledi. Altındişli “Söz konusu etkin maddeyi içeren ilaçların çekirdeksiz kuru üzüm üreticilerine 2010 ürünü çekirdeksiz kuru üzüm üretiminde kullanılması yüzde 80'e varan pay sahibi olan AB'ye yönelik ihracatımızda tıkanıklık yaşanmasına yol açabilecektir" dedi. Kolkola hareket etmek zorunda olduğumuzu belirten Altındişli “Sultaniye çevremizin üzümüdür. Bölgemiz ürünü olan üzümü geleceği için sağlıklı bir şekilde üretmeliyiz” şeklinde vurguladı. İç tüketimede önem verilmesi gerektiğini belirten Altındişli “Bizim kuru üzüm tüketimimiz bir avuçtur. Bu gösteriyorki biz kendi yetiştirdiğimiz üzümü hiç tüketmiyoruz. Biz üzümü yemiyoruz, ihraç ediyoruz” diye vurguladı.
Tarım İl Müdürü Sayın Ömer Çelik ise, zirai ilaç bayilerinin geçen yıldan ellerinde kalan Procymidone türü ilaçları hiç çekinmeden Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerine getirebileceklerini söyledi. Çelik, “Müdürlüğümüz bu konuda çok hassastır. Tarım İl Müdürlüğü, çiftçilere dayalı olarak SMS ağı kurarak, her konuda bilgilendirme yapmaktadır. Ve bu konuda Manisa öncü illerimizden birisidir” dedi.
Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi SayınBirol Celep’de, Türkiye olarak tarım sanayinde ilerlemek zorunda olduğumuzu söyledi. Üzüm üreticilerinin kalıntı konusuna çok dikkat etmesi gerektiğininin vurgulandığı toplantı sonrası akşam yemeği yenildi.