SALİHLİ TİCARET BORSASI BAŞKANI AKSOY 7. TİCARET VE SANAYİ ŞURASINA KATILDI
SALİHLİ TİCARET BORSASI BAŞKANI AKSOY 7. TİCARET VE SANAYİ ŞURASINA KATILDI

7’nci Ticaret ve Sanayi Şurası, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve ilgili Bakanların da katılımıyla TOBB Birlik Merkezi’nde gerçekleştirildi. 7 bölgenin ayrı ayrı sunum yaptığı şurada Ticaret Borsaları Konseyi, Ticaret ve Sanayi Odaları Konseyi, Ticaret Odaları Konseyi, Sanayi Odaları Konseyi ile Deniz Ticaret Odaları Konseyi de kendilerine ait sorunları ve çözüm önerilerini hükümetle paylaştılar.


 
Salihli Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Yetiş Aksoy, Şura öncesinde TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nde gerçekleştirilen TOBB Ege Bölgesi Toplantısı ve TOBB Ticaret Borsaları İstişare Toplantısı’na katıldı. Başkan Aksoy, Salihli’nin önemli sorunlarını dile getirdi. Bölgemiz oda ve borsa başkanlarınca dile getirilen sorunlar seçilerek Bölge temsilcisi tarafından şurada Bakanlara aktarıldı. Borsamızca tespit edilen 3 önemli sorun ve çözüm önerilerinden ikisi Bölge sorunları arasına girerek Bakanlara aktarılmış oldu.

1. Sorun: Önceden, tarımsal sulamada kullanılan elektriğin borçları, hasat sonrasında ödenmekteydi.Elektriğin özelleştirilmesinden sonra şirketler elektrik faturasını  aylık olarak göndermektedir. Borcunu ödeyemeyen üreticilerimizin de elektriği kesilmektedir. Buda üreticilerimizi zor duruma düşürmektedir.
Çözüm : Tarımsal sulamada kullanılan elektrik faturaları ay ay değil eskisi gibi yıllık olarak faturalandırılmalı ve borçları yine mahsulden mahsule ödenmeli. Genelde tarım arazileri dışarıda olduğundan üreticiler her ay arazilerine gidemediklerinden gelen elektrik faturasını takip edememekte bu yüzden elektrikleri kesilmekte ayrıca üreticiler yılda bir ürün kaldırdıklarından her ay gelen elektrik faturalarını ödemekte de güçlük çekmektedirler.
2. Sorun: Dünyada piyasasında söz sahibi olduğumuz ülkemizin stratejik ihracat ürünlerinden olan çekirdeksiz kuru üzüm, incir, fındık v.b. ürünlerde de bir Rekabet Kurulu’nun kurulması Ülkemiz menfaatine olacaktır.

Çözüm:   Bölgemizin ve ülkemizin en önemli tarım ürünlerinden olan çekirdeksiz kuru üzümün tamamına yakını ihraç edilmektedir. Yılda 200 bin ton civarında gerçekleştirilen ihracat ülke ekonomisine yılda 500 milyon doların üzerinde gelir getirmektedir. Yaklaşık 70 bin aile geçimini bu üründen sağlamaktadır. Özellikle ihracatçı firmalar arasındaki rekabet nedeniyle önceden yapılan fiyat bağlantıları üzüme darbe vuruyor. 2013-2014 sezonu başında 5 liranın üzerine çıkan kuru üzüm ihracatçı firmalar arasındaki rekabet nedeniyle 3 liranın altına indi. Bunun önüne geçmek için çekirdeksiz kuru üzümde hem stok müessesesi hem de rekabet kurulu kurulması hem ülkemizin hem de üreticilerimizin menfaatine olacak
3. Sorun: Manisa, Akhisar, Turgutlu,Uşak gibi yakın çevrelerimize doğal gaz gelmesine rağmen İlçemiz maalesef bundan mahrum bırakılmıştır. İlçemizin de çevre il ve ilçelerimizle rekabet edebilmesi için biran önce doğal gaz Organize Sanayi Bölgemize getirilmelidir.
Çözüm:   İlçemizin de çevre il ve ilçelerimizle rekabet edebilmesi için biran önce doğal gaz Organize Sanayi Bölgemize getirilmelidir.


Şura’nın açılışında konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu iş dünyası olarak huzur ve istikrardan yana olduklarını belirterek, “Ekonomide atılım yapmamızı sağlayan reform ateşi yeniden canlansın” dedi. İcracı ve reformcu anlayışın devam ettirilmesi gerektiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, Türk özel sektörünün bu anlayış ile büyük başarı hikâyeleri yazdığına değindi.  Şura için Oda, Borsa ve Konseylerin kapsamlı bir çalışma yaptıklarını ifade eden Hisarcıklıoğlu, özel sektörün mikro ve makro sorunlarının belirlendiğini sonra da çözüm önerilerinin hazırlandığını anlattı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yaptığı konuşmada, TOBB'un yöneticilerine ve tüm üyelerine Türkiye'nin büyümesine, demokratikleşmesine ve sorunların çözümüne yaptıkları katkılar nedeniyle teşekkür etti. 2013'te büyümenin yüzde 4 olduğunu, 2014'ün ilk çeyreğinde de bunun yüzde 4.3 ile beklentilerin üzerinde gerçekleştiğini belirten Erdoğan, Türkiye'nin büyüme oranlarında sanayicinin, çiftçinin, esnafın, KOBİ'lerin emeklerinin çok büyük olduğunu ifade ederek, "Bundan ötürü de sizlere Ülkem ve Milletim adına şükranlarımı sunuyorum" dedi.
 
Odaları ve Borsalarıyla TOBB’u "Türkiye'nin çimentosu" olarak değerlendirerek, TOBB'un sadece ekonomik büyümeye katkı yapmadığını, 81 vilayette ve yurt dışında örgütlendiğini dile getiren Erdoğan, "TOBB, ahilik geleneğini yaşatarak, toplumsal refaha, kardeşliğe ve dayanışmaya çok önemli katkılar sağlıyor" şeklinde konuştu.