SALİHLİ TİCARET BORSASI YÖNETİM KURULU BAŞKANIMIZ YETİŞ AKSOY, MANİSA İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ EV SAHİPLİĞİNDE DÜZENLENEN "BAĞCILIĞIN YOL HARİTASI: MANİSA ÜZÜM ÇALIŞTAYINA" KATILDI
Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Ege İhracatçı Birlikleri, Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Ege Üniversitesi, Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Manisa Ticaret Borsasının işbirliğiyle, “Bağcılığın Yol Haritası: Manisa Üzüm Çalıştayı” Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ev sahipliğinde gerçekleşti.
Çalıştay, bağcılıkla ilgili tüm paydaşların bir araya gelerek, üretim ve pazarlamada karşılaştıkları güçlüklere karşı yenilikçi çözümler geliştirdiği önemli bir platform oldu. Katılımcılar, sektördeki sorunların çözümüne yönelik fikirlerini paylaşarak, ekolojik dengeyi sürdürebilen ve verimli bir bağcılık sisteminin oluşturulmasına katkıda bulunmaya çalışarak sahada yaşanan sorunları, çözüm önerilerini, fırsatları ve yeni gelişmeleri 5 ayrı çalışma masasında ele aldılar.
15.01.2025 tarihinde İl Müdürlüğümüz 100.Yıl Konferans Salonunda gerçekleşen Çalıştay açılışına; Manisa Valisi Vahdettin Özkan, Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Dr. Ersin Dilber, İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünden Daire Başkanları ve Uzmanlar, Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü ile Bakanlığımızın ilgili Birimlerinden yetkililer, Üniversiteler, Enstitüler, odalar, borsalar, birliklerin başkanları ve temsilcileri, sektörün değişik kesimlerinden firma yetkilileri ve meslek örgütlerinden çok sayıda davetli katıldı.
Programın açılışında konuşan Manisa Valisi Vahdettin Özkan, “Manisa’nın coğrafi konumunun, ikliminin ve toprak yapısının üzüm üretimi için son derece elverişli olduğuna dikkat çekti. Bağcılığın, Manisa'nın ihracat gelirlerinde önemli bir paya sahip olduğunu belirten Vali Özkan, ihracat pazarlarındaki rekabet şartlarının her geçen gün zorlaştığını söyledi. Bu sebeple ürün kalitesi, markalaşma ve yeni pazarlar bulmanın hedeflenmesi gerektiğinin altını çizen Vali Özkan “Ağız tadımız, şifa kaynağımız olan üzümün hem geleneksel hem de yenilikçi alanlarda kullanımını yaygınlaştırarak çeşitliliğini artırmalı ve uluslararası piyasalarda fark yaratmalıyız.” şeklinde konuştu.
Konuşmasına üzüme gönül veren bütün paydaşlara, çalıştayın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederek başlayan Manisa Tarım ve Orman İl Müdürü Metin Öztürk, Gerçekleştirilen çalıştayın amacının, bağcılıkla ilgili en güncel verileri, teknik bilgileri ve yenilikleri paylaşmak, üreticilerimizin ve ihracatçılarımızın karşılaştığı güçlüklere çözüm bulmak ve sektördeki sürdürülebilirliği artırmak için iş birliği fırsatları üzerine konuşmak olduğunu vurguladı.
Açılış programının sonrasında bağcılıkla ilgili paydaşlar “İhracat ve Pazarlamada Tarımsal Kökenli Sorunların Çözümü Masası”, “İklim Dirençli Sürdürülebilir Bağ Yetiştiriciliği Masası”, “Bağlarda Entegre Hastalık ve Zararlı Yönetimi”, “Organik Bağcılık Uygulamaları ve Mevzuat Masası”, “Akıllı Teknolojiler, Mekanizasyon ve Tarım 4.0. Masası” olmak üzere 5 ayrı masada çalışmalarını yürüttüler.