SALİHLİ TİCARET BORSASI ŞAP HASTALIĞI İLE MÜCADELE KAPSAMINDA EĞİTİM GERÇEKLEŞTİRDİ
SALİHLİ TİCARET BORSASI ŞAP HASTALIĞI İLE MÜCADELE KAPSAMINDA EĞİTİM GERÇEKLEŞTİRDİ

Ülkemizde son günlerde yaşanan şap hastalığı miktarlarında gözlenen artış sebebiyle ülkemiz genelinde alınan “Şap Hastalığının Yayılmasını Önleyici Tedbirler” dâhilinde Salihli Ticaret Borsamız ev sahipliğinde hayvan üreticilerimize bilgilendirme eğitimi düzenlendi.

 Tarım ve Orman Bakanlığı Manisa İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Ali Gök ve Kerim Özyol tarafından şap hastalığı ile mücadele kararları kapsamında yapılması gerekenleri ve süt desteklemelerinde dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgilendirmeler yapıldı.

Sayın Gök, hayvan sağlığı ve hayvan refahının korunmasının yanı sıra güvenilir gıda temini, hayvan ve hayvansal ürünlerde insanlara ve hayvanlara geçen hastalıkların önlenerek halk sağlığının korunması amacıyla yapılması gerekenleri anlattı.

Gerçekleşen eğitimde; Ahır girişlerinde şap hastalığına etkili dezenfektanlar (örn: sitrik asit veya sudkostik) ile muamele edilmiş paspasların sürekli bulundurulması, ahırlara hayvan bakıcılarından başka kimsenin sokulmaması, bakıcıların da farklı kıyafet ve ayakkabı ile ahıra girmesi, Sağım öncesi ellerin, otomatik sağım makinelerinin ve memelerin temizliğine özen gösterilmesi. Yeni satın alınan hayvanların 15 gün süre ile karantinaya alınması ve süre sonunda sağlam ise diğer hayvanların yanına sokulması. Mera mevsiminde enfekte meralara hayvanların gönderilmemesi. 4-6 ayda bir düzenli şekilde aşılama yapılması  Hayvan sevkiyatından önce hayvanların aşılanması ve 3 hafta sonunda sevkiyata izin verilmesi. Hayvancılıkla uğraşanların eğitilmesi gerektiğini ifade ettiler.

İlçemizde şap hastalığı olmadığını vurgulayan Salihli Ticaret Borsamız Yönetim Kurulu Başkanı Yetiş Aksoy amacımız hayvancılıkla uğraşan üreticilerimizin bakanlığımızın aldığı kararlara uyarak hastalığa karşı daha dikkatli davranmasını sağlamak. Hem salgınla mücadelede hem de salgın sonrası tüm üreticilerimizin hayvan hareketlerinde hijyen ve dezenfeksiyona dikkat etmesi gerektiğini vurguladı.