SALİHLİ TİCARET BORSASI YÖNETİM KURULU BAŞKANI YETİŞ AKSOY, TOPRAK MAHSÜLLERİ OFİSİNİN SALİHLİ'DE ALIM YAPAN YETKİLİLERİ İLE BİR ARAYA GELDİ
SALİHLİ TİCARET BORSASI YÖNETİM KURULU BAŞKANI YETİŞ AKSOY, TOPRAK MAHSÜLLERİ OFİSİNİN SALİHLİ'DE ALIM YAPAN YETKİLİLERİ İLE BİR ARAYA GELDİ

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) bu haftadan itibaren Çarşamba ve Cuma günleri saat 11:00 - 12:00 saatleri arasında Salihli Ticaret Borsası Ç. Kuru üzüm alım satım salonunda çekirdeksiz kuru üzüm alımına başlayacaktır.

Konu ile ilgili açıklama yapan Salihli Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Yetiş Aksoy; “Üreticilerimiz ve ticaret kesimi olan bizler sektörün paydaşları olarak, birlik ve beraberlik içinde hareket ederek, hem kendimizi hem de sektörümüzü korumak zorundayız. TMO’nun alım yapması piyasaya da denge unsuru oluşturarak Çekirdeksiz Kuru Üzümde fiyat istikrarına olumlu etki etmektedir.  Üreticilerimizin bir yıl boyunca vermiş oldukları emeklerinin karşılığını alabilmeleri için elimizden gelen desteği vermekteyiz. Bu haftadan itibaren de Borsamızda alım yapacak olan TMO yetkililerine ve üreticilerimize borsa olarak kapımız her zaman açıktır. Ayrıca üreticilerimizin ürünlerini satarken borsa olarak gereken desteği vermeye de her zaman hazırız. TMO yetkilileriyle yapmış olduğumuz görüşmelerde kendilerine üreticilerimizin ürünlerini göstermek için sistemden sıra almak istediklerinde 20 -25 gün sonrasına sıra verdiğinin bunun da üreticilerimizi mağdur ettiğini belirttik. TMO yetkilileri ise Salihlimiz de günlük alım kotasının 120 ton olduğunu ifade ettiler. Bunun için sıranın ileri ki tarihi attığını söylediler. Bizde kendilerine bu kotanın Salihlimiz için yeterli olmadığını bu kota miktarının arttırılarak yaşanacak sıra sıkıntısının önüne geçilmesini ve üreticilerimizin mağduriyet yaşamamasını dile getirdik. Bu konuda gerekli adımların yetkiler tarafından atılmasını rica ettik.  2020 – 2021 Çekirdeksiz Kuru Üzüm sezonumuzun üreticimiz,  tüccarımız ve ihracatçımız için bereketli geçmesini diliyorum.” dedi.

TMO yetkililerince yapılan açıklamada ise alım koşullarıyla ilgili şöyle denildi: “Salihli Ticaret Borsasında da üreticilerden alım yapılacaktır. Ürün bedeli ödemeleri teslimden itibaren en geç 10 gün içerisinde üreticilerin banka hesabına aktarılacak. TMO'ya ürün teslim edecek üreticilerin, alım noktalarında herhangi bir zorlukla karşılaşmamaları için yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı önlem almaları, Çiftçi Kayıt Sistemi bilgisini güncellemeleri, randevu almaları ve ürünlerini randevu alınan gün getirmeleri önem taşıyor. Üreticilerin, anlaşmalı bankalardan alınacak ürün kartı veya banka hesap numaralarını da yanlarında bulundurmaları gerekiyor. Tariş çuvallarında 50kg’yi geçmeyecek şekilde çuvallanacaktır. Kilogram başına kuru üzüm alım fiyatı, no:10 için 13 lira, no:9 için 12,5 lira, no:8 için 12 lira ve no:7 için 11,5 lira olarak belirlendiğini ifade ettiler.