TOPRAK MAHSÜLLERİ OFİSİ'NİN 2020-2021 KURU ÜZÜM SEZONUNDA DA ALIM YAPMASINI TALEP EDİYORUZ
TOPRAK MAHSÜLLERİ OFİSİ'NİN 2020-2021 KURU ÜZÜM SEZONUNDA DA ALIM YAPMASINI TALEP EDİYORUZ

Salihli Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanımız Yetiş AKSOY, TMO’nin 2020-2021 çekirdeksiz kuru üzüm sezonunda da alım yapmasını talep ediyor.

Salihli Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanımız Yetiş Aksoy, yapmış olduğu açıklamada; Borsamız olarak yıllardır her platformda Ülkemizin stratejik tarım ürünleri olan çekirdeksiz kuru üzüm, fındık, kuru incir, kuru kayısı gibi ürünlerde bir stok müessesi ile rekabet kurulunun kurulmasının gerektiğini dile getirdik. Stok müessesinin kurulması ile her yıl fazlalık olan ürünler bu müessese tarafından satın alınarak ürünün az olduğu yıllarda piyasaya sürülmeli böylece istikrarlı bir fiyat artışı sağlandığı gibi hiçbir kesimde mağdur olmaz.

Son 3 yıldır Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Türkiye’nin ihracatta dünya lideri olduğu çekirdeksiz kuru üzümde müdahale alımı yapmaktadır. Sezon başında çekirdeksiz kuru üzüm rekoltesinin fazla olması dolayısı ile düşük fiyattan açılan piyasalar TMO’nun kuru üzüm alımı sonrasında fiyatların arttığına hepimiz şahit olduk. Bu fiyatların korunması için TMO’nun desteğinin 2020-21 sezonunda da devam etmeli.

Ayrıca yine okullarda kuru üzüm dağıtımı yapılmasına devam edilerek, çocuklarımızın kuru üzüm yeme alışkanlığı arttırılmalı. Maalesef ülkemizde iç piyasada çekirdeksiz kuru üzüm yeteri kadar tüketilmemektedir. Özellikle Ülkemizin ve dünyanın yaşadığı korona virüsü salgınında sağlıklı beslenmenin ve vücut direncinin yüksek olmasının ne kadar önemli olduğu görüldü. Besin ve enerji değeri yüksek olan çekirdeksiz kuru üzümünden her gün bir avuç tüketmek hem bizi zinde tutarken, hem de vücudumuzun ihtiyacı olan mineral ve vitaminleri almamızı sağlar. Bugün ülkemizden en büyük kuru üzüm alıcısı olan İngiltere de okullarda öğrencilere üzüm dağıtılmaktadır.

Ülkemiz, 01 Eylül 2019 tarihinde başlayan çekirdeksiz kuru üzüm ihraç sezonunda 13 Haziran 2020 tarihine kadar 203 bin 504 ton kuru üzüm ihraç ederken, karşılığında 421 milyon dolar döviz geliri elde etti. Kuru üzüm ihracatın önceki sezona göre miktar bazında yüzde 4 düşerken, döviz getirisindeki düşüş yüzde 1’de kaldı.

Kuru üzümün ortalama ihraç fiyatı 2018-29 sezonunda 2 bin 3 dolar olurken, 2019-20 sezonunda 2 bin 66 dolara yükseldi.
Türkiye, 99 ülkeye kuru üzüm ihraç ederken, Avrupa Birliği’ne ihracat yüzde 2’lik artışla 335 milyon 620 bin dolara çıktı. İngiltere, 121 milyon dolarlık Türk üzümü tercihiyle ilk sırada yer aldı. Almanya’ya, 51 milyon dolarlık, Hollanda 41 milyon dolarlık kuru üzüm ihraç edildi.

İlçemiz ve bölgemiz açısından son derece önemli bir ürün olan çekirdeksiz kuru üzümde üreticilerimizi de ilaç kalıntısı konusunda uyarmak istiyorum. Malum ben de üreticiyim ve her yağan yağmur sonrası ilaçlama yapmak zorundayız. Atacağımız ilaçların mutlaka reçeteli olmasına ve yasaklı olmamasına dikkat etmeliyiz. Tarım ve Orman Bakanlığı’mız hastalık ve zararlı organizmaların ürüne zarar vermesini önlemek için kullanılan 16 pestisit (kimyasal tarım ilacı) aktif maddesini kısa süre önce yasakladı. Bu konuda önümüzdeki süreçte Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğümüz, Ziraat Odamız, Tariş ve İlçemizdeki İhracatçı firmalarımız ile üreticilerimizi yine bilgilendireceğiz. Kuru üzümde kalıntı ile mücadele için en etkili yöntem olan biyoteknik mücadele desteğinin arttırılması gerektiğini de Bakanlığımıza yazılı olarak bildirdik. Biz Borsamız olarak üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz. Biliyoruz ki İlçemizin en büyük gelir kaynağı tarım. Üreticimiz kazanacak ki, esnafımız da kazansın. Büyüklerimiz önceden tarım ürünleri sezonunda ilk yetişen ürünler (kiraz, kayısı, arpa gibi) verimli olur ve para ederse diğer mahsullerde öyle olur derler. Yaş ve kuru üzüm başta olmak üzere diğer tüm tarım ürünlerimizin bereketli ve bol kazançlı olacağı bir sezon olmasını dilerim. Dedi.