SALİHLİ KİRAZI ÜRETİCİSİNE ZİYARET
SALİHLİ KİRAZI ÜRETİCİSİNE ZİYARET

Salihli Ticaret Borsası Başkanı Yetiş Aksoy, Salihli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Yüksel ve Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç Salihli Kirazı’nın bu yılki durumunu yerinde görmek için üretim merkezlerinden biri olan Salihli’nin Çamurhamamı Mahallesi’ne ziyaret gerçekleştirildi. Mahallede bulunan kiraz alım merkezinde Muhtar Hüseyin Aygün ve üreticilerden bilgi aldı.

Çamurhamamı’nın deniz seviyesinden 250 metre yükseklikte bulunduğunu ve Allahdiyen Kirazı olarak da bilinen meşhur Salihli Kirazı’nın en erken yetiştiği merkezlerden biri olduğunu belirten Çamurhamamı Muhtarı Aygün, Mayıs’ın son haftasında alımın başladığı ilk günlerde kilogramı 30 TL’den satış yapılan kirazın bugün 9 TL’ye kadar düştüğünü anlattı.  İlk günlerde alım merkezinde ihracata yönelik 4-5 alıcının bulunduğunu bugün ise sadece bir alıcının bulunduğunu belirten Muhtar Aygün bu durum da fiyatların düşmesine neden olmaktadır. Salihli Kirazı’nın yüzde 80’inin ihracata gönderildiğini kaydeden Aygün, “Almanya, kirazımızın en büyük alıcısı. Bunun yanı sıra Danimarka, Norveç, Finlandiya gibi Avrupa ülkelerine de gönderiliyor. Köylümüzün yarısının kiraz bahçeleri var. Çamurhamamı’ndan bu yıl 150 ton kiraz elde edileceğini tahmin ediyoruz.” dedi.

Kirazımızın üreticimize ve ilçemize sağladığı katkı memnuniyet verici

Salihli Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Yetiş Aksoy da kiraz üreticisinin bu yıl iyi bir gelir elde etmesinin ilçemiz ve üreticilerimiz adına memnuniyet verici olduğunu ifade etti. Aksoy, İlçemizin önemli ürünlerinden olan kirazın depolanarak saklanabileceği Allahdiyen, Çamurhamamı ve Gökköy’e yakın bir soğuk hava deposunun bulunmaması büyük bir eksiklik. Maalesef ilçemizde yine kirazı işleyen işletmede olmadığından dışarıdan gelen alıcılar çekildiğinde üreticimiz sıkıntı yaşamaktadır. Aksoy bu tesislerin olması demek kiraz üreticilerimizin ürünlerini her yıl değerinde satmaları sağlayacaktır. İlçemiz gerek yetişen tarımsal ürünler yönünden, gerekse Organize Sanayi Bölgemizin sağlamış olduğu avantajlardan dolayı yatırım yapmaya son derece müsait. Bunun için başta ilçemiz yatırımcıları olmak üzere tüm yatırımcıları ilçemize davet ediyorum. Biz Borsamız olarak elimizden geleni yapmaya hazırız. Dedi. Verimli ve bereketli bir sezon geçiren kiraz üreticilerini kutlayan Aksoy  “Darısı üzüm üreticisi başta olmak üzere tüm üreticilerin başına olsun. Hava koşulları nedeniyle bu yıl bazı bağlarda zarar söz konusu oldu. Umarız bu genel üretime fazla olumsuz yansımaz” dedi.

Rekolte ve fiyat çok iyi

Salihli TSO Başkanı Yüksel, Salihli Kirazı ile ilgili gelişmeleri yakından takip ettiklerini ve her yıl üretim merkezlerini ziyaret ettiklerini belirterek, bu yıl kirazda çok iyi bir sezon geçirildiğine memnuniyetle şahit olduklarını ifade etti.

Geçtiğimiz yıllarda Salihli Kirazı’nın üretim merkezi durumundaki Çamurhamamı, Allahdiyen, Gökköy ve Bahçecik’ten 600 ton civarında ürün elde edilmesine karşın bu yıl havaların da elverişli geçmesi nedeniyle 800 ton ürün beklendiğini vurgulayan Yüksel, “Küresel salgın nedeniyle insanlar eve kapanınca, tarım ürünlerinin önemi de tekrar anlaşıldı. Taze sebze meyve ve her türlü diğer gıda ürünlerinin değeri arttı. Bu yıl Salihli Kirazı’nın iyi bir değerden gitmesi çok sevindirici. Salihli TSO, Ticaret Borsası ve Ziraat Odası ile birlikte üreticinin her zaman yanında olacağız” dedi.

Kirazın kalibresi de yüksek

Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç da iklim açısından iyi bir sezon geçirildiğine, sadece Gökköy civarında dolu yağışı nedeniyle kısmi bir zararın söz konusu olduğuna dikkat çekerek, “Bu yıl İtalya ve Yunanistan’da kiraz üretiminde sıkıntı yaşanması, bizim kirazımızın değer kazanmasına yardımcı oldu. Bu yıl ayrıca kiraz tanesinin büyüklüğü de geçen yıllara göre oldukça iyi. Geçen yıl kalibre 26-28 civarında iken bu yıl 30-32 kalibre kirazlar ağırlıkta.” şeklinde bilgi verdi.