BAŞKAN AKSOY VİDEO KONFERANS YÖNTEMİYLE GERÇEKLEŞEN İSTİŞARE TOPLANTISINA KATILDI
BAŞKAN AKSOY VİDEO KONFERANS YÖNTEMİYLE GERÇEKLEŞEN İSTİŞARE TOPLANTISINA KATILDI

Salihli Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanımız Yetiş Aksoy, Tarım ve Orman Bakanımız Sn. Dr. Bekir PAKDEMİRLİ, TOBB Yönetim Kurulu Başkanımız Sn. M. Rifat HİSARCIKLIOĞLU ve 365 Oda/Borsa Yönetim Kurulu Başkanlarının katılımıyla video konferans yöntemiyle gerçekleşen istişare toplantısına katıldı.

Borsa Başkanımız Aksoy, video konferans aracılığıyla gerçekleşen toplantı da Tarım ve Orman Baka...nı Bekir Pakdemirli’ye ve TOBB Başkanımız M. Rifat Hisarcıklıoğlu’na Salihlimizdeki tarım ve hayvancılık sektörlerinde yaşanan sıkıntıları ve çözüm önerilerini dile getirdi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, büyük bir küresel sorun haline gelen korona virüs salgınının doğanın, kırsalın ve köylerin önemini eskiye göre en az iki kat fazla hissettirdiğini söyledi. Sürdürülebilir üretim ve gıda arz-talep dengesi açısından küçük aile işletmelerinin varlığı ile lisanslı depoculuğun önemin ortaya çıktığını anlatan Bakan Pakdemirli, bugün toplumda tarıma karşı büyük bir ilginin oluştuğunu dile getirdi. Tarımın heves için yapılacak bir yatırım değil çok ciddiye alınması gereken bir alan olduğunu ifade eden Pakdemirli, bu nedenle çiftçileri desteklemek ve yanlarında olmak için bakanlık olarak seferber olduklarını belirterek, şöyle konuştu:"Mevsimsel etkiler ve planlı-programlı üretime olan eğilimden dolayı bu yıl tarımsal üretimiz en bereketli yıllardan birini yaşayacak. Son 18 yıllık dönemde tarıma 310 milyar lira destek sağladık. Tarımsal hasılamız 7,5 kat artışla 275 milyar liraya ulaştı. Tohumluk üretimimizi 8 kat, tohumluk ihracatımızı 10 kat artırdık. Büyükbaş hayvan varlığımızı yüzde 80 artırdık. Küçükbaş hayvan varlığımız yüzde 51 artırdık. Süt üretimimizi ise yüzde 173 artırdık."

Bakan Pakdemirli, Türkiye'nin tarımsal gayri safi milli hasılası açısından Hollanda, İspanya Fransa gibi tüm Avrupa ülkelerini geride bırakarak, 48 milyar dolarlık tarımsal hasılada ile Avrupa'da lider konuma geldiğini söyledi.
Tarımsal hasılanın yükselmesindeki en önemli etkenlerden birinin de tarımsal desteklemelerdeki artışlar olduğunu belirten Pakdemirli, "2018 yılında çiftçimize 14,5 milyar lira tarımsal destek veriyorken, 2019'da bu rakamı 16,1 milyar liraya, 2020 yılında ise desteklerimizi, toplamda yüzde 52 artışla 22 milyar liraya çıkardık. Bütçemizin de yüzde 55'ini çiftçimize, yani tarımsal desteklere ayırdık. Yani sözün kısası verdiğimiz destekler, yaptığımız yatırımlar ve açıkladığımız fiyatlarla dün çiftçimizin yanındaydık, bundan sonra da her zaman yanında olacağız" ifadelerini kullandı.

Bakan Pakdemirli, dünyada yaşanan pandemi sürecinin tarımsal üretim ve gıda arzının önemini ortaya koyduğunu belirterek, sürdürülebilir ve teknolojik hamlelerle hayata geçirilecek tarımsal yatırımların ülkeye çok şey kazandıracağını sözlerine ekledi.