ÜRETİCİLERİMİZİN DİKKATİNE
ÜRETİCİLERİMİZİN DİKKATİNE

Avrupa Birliği’nde de yasaklanan Iprodione aktif maddesi ülkemizde 19 Şubat 2018 tarihi itibariyle Bağ ve Kayısıda, 08 Haziran 2018 tarihinde tüm ürünlerde yasaklanmıştır. Propineb aktif maddesi ise 01 Ocak 2019 tarihi itibariyle tüm ürünlerde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca yasaklanmıştır.

Kuru üzümün 2 yıl raf ömrü olmasından dolayı, 2018 ürünü kuru üzümlerin 2019 ve 2020 yıllarında da ticarete konu olacaktır. Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı talimatları gereği propineb aktif maddesinin kuru üzüm yetiştirilen bağlarda kullanılması yasaklanmıştır.

Salihli Ticaret Borsası önderliğinde, Borsa binasında bir araya gelen Salihli Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürü Ali DEMİR, Salihli Ticaret Borsası Başkanı Yetiş AKSOY, Salihli Ziraat Odası Başkanı Necati AKTÜRK ve Tariş Müdürü Halil ÇÖYGÜN; son zamanlarda bölgemizde yaşanan sağanak yağışlar ve dolu sebebi ile bazı bayi ve üreticilerin yasaklanan Iprodione aktif maddesini içeren ilaçları kullandıkları duyumunu aldıklarını belirttiler.

Konu hakkında açıklama yapan Salihli Ticaret Borsası Başkanı AKSOY, 2016 yılında yaşanan olaylardan ders almamızı chlorpyrifos ethyl aktif maddesinin yasaklanmasından dolayı kilogram fiyatı 6,00.-TL. olan kuru üzümün 4,00.-TL. civarına düşmesinin en büyük sebebi yasaklı olan ilaçların kullanılmasıdır. Aksoy, üzümün şuanda 7,00.-TL. civarında olduğunun ama bu yasaklı ilaçların kullanılması halinde 2016 yılında ki akibetin geri yaşanabileceğini belirtti.

Bu durumu tekrar yaşamamak için üreticilerimizi iprodione ve propineb aktif maddesini içeren ilaçları içinde bulunduğumuz kuru üzüm üretim sezonunda kesinlikle kullanmamaları konusunda uyarmak için bugün burada toplanmış bulunmaktayız.