ÜZÜMDE KALINTIYA KARŞI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI
ÜZÜMDE KALINTIYA KARŞI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

Geçtiğimiz günlerde Salihli Ticaret Borsamız ev sahipliğinde bir araya gelen Salihli İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Salihli Ziraat Odası, Salihli Tariş Müdürlüğü, İhracatçı Firmalar, Tarım Kredi Kooperatifi, Zirai İlaç Bayileri, Tüccarlar ile yapılan toplantıda “Çekirdeksiz Kuru Üzümde Kalıntının Önlenmesi İçin Eylem Planı” oluşturulmuştu. Bu eylem planı dâhilinde çalışmalar devam ediyor.


20 Mart tarihinde Mersindere ve Kapancı mahallelerinde “Üreticileri Bilgilendirme Toplantıları” gerçekleştirilmeye başlandı. Gerçekleşen toplantılarda İlçe Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Personeli Gültekin Aydoğuş’un hazırlamış olduğu sunumla üreticilerimizi "Iprodione" aktif maddesi ve aktif maddelerin pestisit kalıntısı konuları hakkında bilgilendirdi.


Salihli Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Yetiş Aksoy;


“Ürettiğimiz kuru Üzümümüzün yaklaşık %90’nı gibi büyük bir kısmını AB ülkelerine ihraç etmekteyiz. Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) tarafından Iprodione aktif maddesinin yeraltı sularına karışma riski ve Iprodione aktif maddesinin bazı metabolit kalıntılarının insan sağlığına olan olumsuz etkileri sebebiyle kullanımının yasaklanması sebebiyle sizlerle bir aradayız. Bu yüzden ürünleriniz satın alınırken mutlaka laboratuar analizi yaptırılacak. Dolayısıyla kalıntı çıkan ürünlerimizi AB ülkelerine ihraç edemeyeceğimiz için ürünleriniz hiçbir şekilde alınıp satılmayacaktır. Ürünlerimizi ihraç edemezsek yüksek maliyetler yaparak tesis ettiğimiz bağlarımızı köklemek zorunda kalabiliriz.. Çekirdeksiz kuru üzüm pazarında rakip olduğumuz İran, Çin ve Hindistan başta olmak üzere dünyada yeni üreticiler pazarda güçlenmeye çalışmaktadır. Çekirdeksiz kuru üzüm ihracatında sorun yaşamamak için paydaşlar olarak hepimizin koordineli hareket etmemiz çok önemli. 2016 yılında bunu başardık. Bağlarımızda salkım güvesine karşı yoğun olarak kullanılan chlorpyrifos ethyl aktif maddesine karşı tarımın tüm paydaşları olarak mücadele ettik ve başarıya ulaştık. Bu başarıda emeği geçen başta üreticilerimize ve kurumlarımıza vermiş oldukları desteklerden dolayı çok teşekkür ediyorum. Bu başarılarımızın devamı için tüm paydaşlar olarak enerjimizi birleştirmeye devam edeceğiz. Üzümümüzün kalitesi ile ön plana çıkan ve dünya pazarında aranan bir ürün olmasını sağlayacağız. ” dedi.


Salihli Ziraat Odası Başkanı Necati Aktürk;


Üreticilerimizin sürekli olarak kurumlarımızın ziraat mühendisi personelleriyle iletişim için olmaları gerektiğine dikkat çeken Aktürk, “üreticilerimiz bağlarını ilaçlama yaparken mutlaka reçete sistemiyle ilaç alıp kullanmalı. Reçeteler üreticilerimizin güvenceleridir. Ayrıca burada bulunan tüm kurumlarımızın kapısı sizlere her zaman açıktır. Bölgemiz tarımının kalkınması adına özveriyle çalışacaklarını ve kurum olarak üzerimize düşen görevleri her zaman yapmaya hazırız. Bu çalışmalarımızın olumlu sonuçlanması içi birlikte mücadele etmemiz gerekmektedir” dedi.


Salihli İlçe Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürü Ali Demir;


Üreticilerin gıda güvenliğine uyumlu üretim yapmaları için çiftçimizin aldıkları zirai ilaçları ruhsatlarındaki doza ve bekleme süresine uygun kullanılması için üreticileri uyardı. Demir, çiftçimiz kullanacakları ilaçları reçete yazmakta yetkili ziraat mühendisleri ile üretici kayıt defterine yazdırmaları konusunda uyardı.


Toplantılara katılan Salihli Hal Müdürü Ahmet Biçer üreticimizin ürünleri satışı ve sonrasında herhangi bir mağduriyet yaşamaları için üreticilerimize hal kayıt sistemi hakkında bilgiler verdi. Hal kayıt sistemi konusunda bilgi almaları için hal müdürlüğü ile iletişime geçilerek ellerinde gelen desteği vereceklerini ifade etti.


“Üretici Bilgilendirme Toplantılarının” diğer köylerimizde de devam edileceği yetkililerce ifade edildi.