"Manisa'daki Çekirdeksiz Kuru Üzüm İşletmelerinin İhracat Potansiyelinin Geliştirilmesi" Konulu Seminerimiz Gerçekleştirildi

Ege Bölgesinin en önemli ihracat ürünü olan çekirdeksiz kuru üzüm Salihli Ticaret Borsamız ve Manisa Celal Bayar Üniversitesi ile birlikte düzenlediğimiz seminerde konuşuldu.

Salihli Ticaret Borsası ve Manisa Celal Bayar Üniversitesi’nin ortaklaşa düzenlediği “Manisa'daki Çekirdeksiz Kuru Üzüm İşletmelerinin İhracat Potansiyelinin Geliştirilmesi” projesi Lidya Sardes Termal Hotel’de gerçekleştirilen toplantıda tanıtıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Salihli Ticaret Borsası Başkanımız Yetiş Aksoy, projenin üzüm üreticileri ve üzüm işletmelerine yol gösterici olmak amacıyla gerçekleştirildiğini söyledi. Proje kapsamında üzümün maliyetinin tespit edildiğine vurgu yapan Borsa Başkanımız Aksoy, “Yapılan analizler neticesinde 1 dekar bağdan elde edilen kuru üzüm maliyetinin çok yüksek olduğu ortaya çıkmıştır. Maliyetlerin en başında akaryakıt alırken, bunları işçilik, gübreleme, sulama, ilaçlama maliyetleri takip etmektedir” dedi. Üreticilerin her üretim dönemine borçlu girdiğine dikkat çeken Aksoy “Üreticimiz mahsulünü sattıktan sonra borçlarını ödemekte, ellerinde ise geçimlerini sağlayacak para kalmamaktadır. Ayrıca üretimiz borçlanma yöntemine gidilmektedir. Eğer üretimiz maliyet kabusundan biraz olsun kurtarılırsa, daha nitelikli ürün yetiştirebilir ve para kazanabilir” dedi.

Potansiyeli yüksek olan çekirdeksiz kuru üzümdeki kalıtımla ilgili çalışmaları sürdürdüklerini ifade eden Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İsmail Kaya, bununla ilgili geçmiş yıllarda yapmış oldukları çalışmaların meyvelerini almaya başladıklarını belirtti. Salihli’nin %60’nın tarımla uğraşan çağdaş bir kent olduğuna vurgu yapan Belediye Başkanı Zeki Kayda ise “Salihli potansiyeli çok yüksek olan bir ilçemizdir. Artık kentimize yatırımcılar, yatırım yapılabilir bir kent olarak bakmaktadır. Artık bizlerinde çiftçilerimizin yanında, daha bilimsel bir şekilde yer almamızın zamanı gelmiştir. Bu çalışmalar bunu göstermektedir” dedi. Üzümden sonra Salihli’de zeytinciliğinde gelişmekte olduğunu belirten Kayda, kentte zeytin projesinin hayata geçirilmesi amacıyla çalışmalara başladıklarını söyledi.

Salihli ekonomisine en büyük katkı sağlayan tarım ürünlerinin başında üzüm geldiğini belirten Salihli Kaymakamı Turgut Çelenkoğlu “Üzümün yanında ise birçok ürün üretimi ile Salihli Ovamız bereketli topraklara sahiptir. Buda Salihli, tarım ürünlerinin üretimi konusunda önemli bir yere sahip olduğunu göstermektedir” dedi.

Lidya Sardes Termal Otel’de gerçekleştirilen toplantıya Kaymakam Turgut Çelenkoğlu, Belediye Başkanı Zeki Kayda, Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İsmail Kaya, Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Uğurlu, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Yüksel, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ali Demir, Ziraat Odası Başkanı Necati Aktürk, Ak Parti İlçe Başkanı Selçuk Dinç, CHP İlçe Başkanı İsmet Kocabıyık ile ihracatçı firmalarımız Tuğrul Tarım A.Ş, Özgür Tarım A.Ş, Grappa Gıda A.Ş yetkilileri ve borsa üyelerimiz katıldı.