BİLİNÇLENDİRME TOPLANTISI

BORSAMIZDA ÜRETİCİLERİN TARIM İLACI KULLANIMI KONUSUNDA BİLİNÇLENDİRİLMELERİ AMACIYLA YAPILACAK ÇALIŞMALARIN DEĞERLENDİRİLDİĞİ TOPLANTI YAPILDI Türkiye’nin önemli ihracat kalemleri arasında yer alan çekirdeksiz kuru üzüm üzerindeki ilaç kalıntısının azaltılması için Borsamızın ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya Turgutlu Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz ORCAN, Alaşehir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin SOYGÜR, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi İlhan ZİNCİRLİOĞLU, İzmir Ticaret Borsası Arge yetkilisi Dr.Pınar NACAK ile TARİŞ Üzüm Birliği Genel Müdür Vekili Yurtcan BİRYOL katıldı.Toplantının açılış konuşmasını Salihli Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanımız Hüsnü TUĞRUL yaptı. Tuğrul “ Toplantımızın amacı sektörümüz için önem arz eden üzümde ilaç kalıntısıdır.Bu konu belki şuan önemli değil gibi görülüyor olabilir.Ama sektörümüz adına çok ciddi bir anlam ifade ediyor.Bu konuda Salihli’de çok önemli bir adım atmış oluyoruz.Çünkü hepimiz aynı geminin içindeyiz.Dolayısıyla bu sektörde yaşanan her sorun hepimizi yakından ilgilendiriyor.Hep birlikte el birliği ile ortak bir akıl üreterek bu olayı süreç içerisinde çözmek istiyoruz.Hepimiz taşın altına elimizi koyup üzerimize düşeni yapmak zorundayız ” dedi.
İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi İlhan ZİNCİRLİOĞLU ise “ Üzüm sektörünün lokomotifi Tariş ile ortak çalışmanın bu ilk toplantısıdır.Burada yapmak istediğimiz olay Türkiye’deki Çekirdeksiz Kuru Üzümün geleceğini bir yerde daha aydınlık ve daha düzgün bir yere götürmektir.Türkiye dünyada çekirdeksiz kuru üzüm üretiminde 2.sıradadır.İhracatta da 1.sıradadır ” dedi.
TARİŞ Üzüm Birliği Genel Müdür Vekili Yurtcan BİRYOL ise “ Bugünkü gelinen nokta da biz Manisa ve İzmir olarak çok gururluyuz.Çünkü 20 yıl önce bizim üretimimiz 110.000 Ton civarındaydı.Bugün ise 300.000 Tonları aştı.20 Yıl önce ihracatımız 90.000 Ton iken bundan iki yıl önce 265.000 Ton’u buldu.Bu çok önemli bir gelişmedir.20 Yılda yaklaşık % 300 gibi bir artış sağlanmıştır.Bu da üretici, Tüccar işbirliği ile olmuştur.Bu Manisa’nın farklılığıdır.Bizim bölgemizde bulunan üreticilerimizin bilinçli olmasından kaynaklıdır. Dünya’da Çekirdeksiz Kuru Üzümün üretiminde 2.sırada olmamızın Manisa’nın payı büyüktür.Bu ihracatta artık Avrupa İlaç Kalıntısı konusunda daha dikkatli davranmaktadır.Bu konuda Tariş olarak çeşitli çalışmalarımız var.Çalışmalarımızda Tüccar Üretici işbirliği ile
faaliyetlerimizi daha geniş alana yaymak istiyoruz.Kuru Üzümün ihracatında zaman zaman dönemsel sorunlar yaşanıyor.Avrupa Birliği’nin istediği normlarda hedef 2010 yılı idi.Bu zamana kadar bu hedefi yakalayacağımıza inanıyoruz.Kalıntı sorunlarında daha dikkatli olmamız gerektiğini biliyoruz.Bu anlamda çiftçinin eğitimi çok önemli.Yeterli eğitimi yapabilirsek sorunların çözüleceği anlamına gelecektir ” dedi.
Toplantı sonucunda bir sonraki toplantının İzmir Ticaret Borsasında yapılmasına karar verildi.