SALİHLİMİZDE ÇEKİRDEKSİZ KURU ÜZÜM HASATI ÇOŞKUYLA BAŞLADI
SALİHLİMİZDE ÇEKİRDEKSİZ KURU ÜZÜM HASATI ÇOŞKUYLA BAŞLADI

 

İlçemizin en önemli ihracat ürünü olan Çekirdeksiz Kuru Üzümün ilk hasatı Salihli İlçe Kaymakamımız Mehmet Kamil Sağlam, Salihli İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ali Demir, İlçe Sağlık Müdürü Dr. Sezgin Güleç ve Salihli Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Yetiş Aksoy'un katılımıyla gerçekleştirildi.  Geçekleştirilen ilk hasatta Yaş üzüm ihracatçılığı yapan Sami Gıda Ltd. Şti yetkilisi Ahmet Özbalık’ta katıldı.  Salihli Kaymakamımız Sağlam Borsa Başkanı Sayın Aksoy’dan ve Yaş Üzüm İhracatçısı Özbalık’tan 2019/2020 Çekirdeksiz Kuru Üzüm ve Yaş üzüm İle ilgili önemli bilgiler aldı.

Borsa Başkanı Aksoy; “Geçtiğimiz yıllara göre 10- 15 gün geç başlayan hasat sonrası üzümler kurutulmak üzere serilmeye başlandı. Hasat edilen üzümler kuruması için önce özel bir karışımla yıkandıktan sonra sergilere alınıyor. Üzümler serildikten sonra mevsimsel sıcaklıklara göre yaklaşık bir hafta içersinde kuruması bekleniyor. Kuruyan üzümlerin yaklaşık %15’i iç piyasada tüketilirken geriye kalan %85’i başta Avrupa ülkeleri olmak üzere çeşitli ülkelere ihraç edilecektir.” Dedi

 Üreticileri erken hasada karşı uyaran Salihli Ticaret Borsası Başkanı Yetiş Aksoy;  “Çekirdeksiz kuru üzümlerde, hasat zamanı çok önemlidir. Üzümün kesilmesine karar vermek için şırada ki şeker miktarı saptanır. Üzümün hasadının yapılması için şıradaki şeker miktarı % 22-23'e ulaştığında hasat zamanı gelmiş demektir. Üzümler olgunlaşmadan kesilirse tanede henüz yeteri kadar şeker birikmesi olmadığından kuru üzüm verimi ve kalitesi düşük olur. Örneğin erken hasatta 6 kg yaş üzümden 1 kg kuru üzüm alınırken zamanında yapılan hasatta 4 kg yaş üzümden 1 kg kuru üzüm alınmakta.  Ayrıca üreticilerin gıda güvenliğine uyumlu ilaç kalıntısı olmadan üretim yapmaları için çiftçimizin aldıkları zirai ilaçları ruhsatlarındaki bekleme süresine uyarak hasat etmelerini önem arz etmektedir. Değerli üreticilerimiz, üzüm fiyatlarında 10 kuruşun dahi önemli olduğu bu zamanda erken ve kalıntılı ürünü hasat etmekten kaçınalım. Bu hem sizlerin, hem de ülkemizin menfaatinedir. 2019/2020 Çekirdeksiz Kuru üzüm sezonunun başta üreticimize, tüccarımıza ve ihracatçımıza hayırlı olmasını dilerken 21 Ağustos Çarşamba günü saat 11:00’de Borsamız alım satım salonunda gerçekleştireceğimiz 2019/2020 Çekirdeksiz Kuru Üzüm Sezonunun açılış törenine tüm üreticilerimizi ve vatandaşlarımızı davet ediyorum.” dedi.