SEZONUN İLK ÜZÜMÜ BORSA'DA SATILDI
SEZONUN İLK ÜZÜMÜ BORSA'DA SATILDI

Sezonun ilk üzümün kilosu 150 TL’den satıldı


Salihli Ticaret Borsası, 2017-2018 Çekirdeksiz Kuru Üzüm Sezonu'nu düzenlediği törenle borsa hizmet binasında dualarla açtı. Alaşehir’in Kemaliye Mahallesi’nden üretici Rahmi Yaşar’ın getirdiği 50 kg. çekirdeksiz kuru üzüm açık arttırma ile satıldı. Salihli Ticaret Borsası adına Yönetim Kurulu Başkanı Yetiş Aksoy tarafından açık artırmada 150 TL’den 50 kg. üzümü 7 bin 500 TL’ye aldı.


“245 bin 815 ton üzüm ihraç edildi”


Törenin açılış konuşmasını yapan Salihli Ticaret Borsası Başkanı Yetiş Aksoy, çekirdeksiz kuru üzüm sezonun hayırlı olması dileklerinde bulundu. Kuru üzümün pek çok ailenin geçim kaynağı olan bir ürün olduğuna vurgu yapan Aksoy “Çekirdeksiz kuru üzüm üretim ve pazarlama sürecinde yarattığı katma değer ile ülkemiz ve bölgemiz açısından büyük öneme sahip, bölgemize has bir üründür. 2016/2017 sezonunda bölgemiz için 313 bin 134 ton, ilçemiz için ise 49 bin 534 ton rekolte tahmini yapılmıştı. Temmuz ayı sonu itibarı ile resmi olmayan rakamlara göre borsalarımızda yapılan çekirdeksiz kuru üzüm tescil miktarı yaklaşık 334 bin 832 ton, borsamızda ise yaklaşık 77 bin 1940 ton çekirdeksiz kuru üzüm tescil edilmiştir. Tescil edilen bu üzümün 245 bin 815 tonu ihraç edilmiş, bunun karşılığında ise 383 milyon dolar ülkemize girdi sağlanmıştır. Sağlanan bu milli gelirin hacminin alt yapısında üreticilerimiz, tüccarlarımız, sanayicimiz, ihracatçımız, ilgili kamu kurumların ve meslek kuruluşlarımızın sarf ettikleri emek ve çabaları yer almaktadır ” dedi.

 


“Üzümün %85 ihraç ediliyor”


Çiftçiliğin basit bir olay olmadığını dile getiren Aksoy “Çiftçilik adeta üstü açık bir fabrikadır. Üretim dönemi çok uzun bir süreci kapsamaktadır. Yoğun masraflı bir emek harcanmasını gerektirmektedir. Bu nedenle çiftçimizin emeğinin karşılığını alması en doğal hakkıdır. Gerek üreticilerimiz, gerekse ticaret kesimi olan bizler, sektörün paydaşları olarak, birlik ve beraberlik içinde hareket ederek, hem kendimizi, hem de sektörümüzü korumak zorundayız. Çünkü üretilen üzümün %85’i ihracata gitmektedir. Küresel piyasalardaki rakiplerimize karşı, rekabet gücümüzü yitirmememiz için dayanışma içinde olmalıyız. Bunun içinde Ticaret Borsası olarak biz üzerimize düşen görevi en iyi şekilde yerine getiriyoruz” dedi.
“Manisa Sultani Çekirdeksiz Üzümü olarak tescilleyeceğiz”
Salihli üzümünü dünya pazarında aranan bir ürün olmasını sağlamak amacıyla mücadele ettiklerini dile getiren Borsa Başkanı Aksoy “Sadece Manisa Ovamızda yetişen çekirdeksiz kuru üzümün coğrafi işaretini geçmiş yıllarda İzmir Ticaret Borsası “Ege Sultani Üzümü” olarak tescil ettirmiş. Bizde bölgemize has olan ürünü “Manisa Sultani Çekirdeksiz Üzümü” olarak coğrafi işaretini almak için girişimlerde bulunduk. Girişimlerden sonuç alarak üzümümüzü “Manisa Sultani Çekirdeksiz Üzümü” olarak tescil ettireceğiz” dedi.


 

“Kuru üzüme de destek verilsin”


Ege Bölgesi’nin en önemli ihracat ürünü olan Çekirdeksiz Kuru Üzümde hasat dönemi başına geldiklerine değinen Salihli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Yüksel “Üreticimiz elinden geleni gösterdi ve kaliteli ürününü yetiştirdi. Şimdi bu ürünün hasat sezonundayız. Üretim bitti, bundan sonra üreticinin gözü ise üzümün fiyatında olacak. Bizim ve üreticimizin beklentisi ise yaş üzüme verilen desteğin, kuru üzüme de verilmesidir. Bunun üretim ve kilogram bazında verilmesi üreticiyi daha teşvik edecektir” dedi. Üreticilerin ürünleri tanımadıkları alıcılara satmamaları konusunda uyaran Yüksel “Size gelen alıcıların borsa veya ticaret odasına kayıtlı olup olmadığına mutlaka dikkat edin. Aman dışarıdan gelen tokatçı tüccarlara dikkat edin. Yeni sezon herkese hayırlı olsun” dedi.


“Sezon hayırlı olsun”


Salihli’de hemen hemen her ailenin tarım ile bir şekilde uğraştığını ifade eden Belediye Başkanı Zeki Kayda, Üzümü satış noktasında üreticinin hakkının hep korunması gerektiğini söyledi. Kayda, üreticilerin ürünlerini satarken dikkatli olmalarını ve çantacı olarak tabir edilen kişilere ürünlerini kaptırmamalarını vurgu yaptı. Başkan Kayda “Sezonun hayırlı olmasını diliyorum. Hem üreticimize, hem tüccarımıza, satandan tüketene kadar herkese hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

50 kg üzüm 7 bin 500 liraya satıldı

Protokol konuşmalarının ardından Müftü Nurullah Sadıç’ın yaptığı duanın ardından borsaya getirilen sezonun ilk kuru üzümü açık artırma ile satıldı. 2013/2014 sezonunda 50 kg üzüm 25 bin liraya, 2014/2015 sezonunda 50 kg üzüm 10 bin liraya, 2015/2016 sezonunda 50 kg üzüm 6 bin 500 liraya, 2016/2017 sezonunda 50 kg üzüm 7 bin liraya satılırken, bu sezon ise 50 kg üzüm 7 bin 500 liraya satıldı. Bir hayır kurumuna bağışlanacak olan 50 kg üzümü ise Salihli Ticaret Borsası aldı.


Protokol üyeleri katıldı


Salihli Ticaret Borsası çekirdeksiz kuru üzüm alım-satım salonunda gerçekleştirilen 2017 -2018 yılı çekirdeksiz Kuru Üzüm Sezonu'nun açılış törenine ise Salihli Kaymakam Vekili Kula Kaymakamı Osman Güven, Garnizon Komutanı Binbaşı Kamil Karameşe, Belediye Başkanı Zeki Kayda, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Mehmet Alşen, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Yüksel, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Halil Aşık, Müftü Nurullah Sadıç, siyasi parti temsilcileri ile davetliler katıldı.