Üzümü erken hasada kurban vermeyin
Üzümü erken hasada kurban vermeyin

Salihli Ticaret Borsası Başkanı Yetiş Aksoy üreticiyi erken hasada ve üzüm çuvallarına karşı dikkat etmeleri konusunda uyarılarda bulundu

 
 
   2017/2018 dönemi üzüm hasadında yıl içerisinde yaşanan dolu olayları, sıcaklardan dolayı üzümlerin yanması ve başta pornoz hastalığı gibi hastalıkların olmasından dolayı üreticiler üzümlerini kurutmaya başladılar.
  
   Üreticileri erken hasada karşı uyaran Salihli Ticaret Borsası Başkanı Yetiş Aksoy;  “Çekirdeksiz kuru üzümlerde, hasat zamanı çok önemlidir. Üzümün kesilmesine karar vermek için şırada ki şeker miktarı saptanır. Ben kendi bağımda yaptığım ölçümlere göre oranlar % 17. Üzümün hasadının yapılması için şıradaki şeker miktarı % 22-23'e ulaştığında hasat zamanı gelmiş demektir. Üzümler olgunlaşmadan kesilirse tanede henüz yeteri kadar şeker birikmesi olmadığından kuru üzüm verimi ve kalitesi düşük olur. Örneğin erken hasatta 6 kg yeşil üzümden 1 kg kuru üzüm alınırken zamanında yapılan hasatta 4 kg yeşil üzümden 1 kg kuru üzüm alınmakta.  Ayrıca üreticilerin gıda güvenliğine uyumlu ilaç kalıntısı olmadan üretim yapmaları için çiftçimizin aldıkları zirai ilaçları ruhsatlarındaki bekleme süresine uyarak hasat etmelerini önem arz etmektedir. Değerli üreticilerimiz, üzüm fiyatlarında 10 kuruşun dahi önemli olduğu bu zamanda erken ve kalıntılı ürünü hasat etmekten kaçınalım. Bu hem sizlerin, hem de ülkemizin menfaatinedir” dedi.
 
“Üzüm çuvallarına belirli standartlar getirilmiştir”
 
   Üzüm üreticilerinin, üzüm çuval standartlarını uyması gerektiğini belirten Salihli Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Yetiş Aksoy, “2017/2018 üzüm hasadında erken hasat ve ilaç kalıntısının yanında üzüm çuvalları da üzüm kalitesi ve verimi açısından önemli. İhracatçı firmalarımızın kullanılacak çuvalların belirli standartlarda olması gerektiğini açıkladılar. İhracatçı firmaların üretim hatlarındaki makineler yüksek teknolojiye sahip olmalarına rağmen.  Kullanılan eski, yıpranmış çuval iplerinin yol açtığı küçük kopmuş çuval parçacıklarını ayırmakta makineler yetersiz kalmaktadır. Kaçan bir küçük çuval parçacığı yurtdışındaki müşteriler tarafından tüm üzüm sektöründeki işletmelere şikâyet olarak geri dönmektedir. Buda Türk üzümünün kalite algısını etkilemektedir. Bu sebeplerle bu sene alımı yapılacak Çekirdeksiz Kuru üzüm çuvallarına belirli standartlar getirmişlerdir. Bu çuvalların 60x90 ebatlarında UV katkılı, sıkı dokunmuş birinci sınıf hammaddeden üretilmiş ve 110-125 gr ağırlığı olması gerekmektedir. (Tariş'in kullandığı çuvallardan olacak) İhracatçı firmalar yeni sezonda eski, yıpranmış ve yem çuvallarına dolumu yapılmış üzümleri işletmelerine kesinlikle kabul etmeyeceklerini ifade ettiler. Üreticilerimizin bir yıl boyunca zorlu şartlar altında emek vererek yetiştirdikleri üzümlerini satarken mağduriyet yaşamamaları için bu konuya önem vermeleri gerekmektedir.” diyerek üzüm üreticilerini ve tüccarları uyardı.