BORSAMIZ 2017-2018 ÇEKİRDEKSİZ KURU ÜZÜM 2. ÇALIŞTAYINI GERÇEKLEŞTİRDİ
BORSAMIZ 2017-2018 ÇEKİRDEKSİZ KURU ÜZÜM 2. ÇALIŞTAYINI GERÇEKLEŞTİRDİ

Salihli Ticaret Borsası ev sahipliğinde “2017-2018 Çekirdeksiz Kuru Üzüm Sezonu 2. Çalıştayı” gerçekleştirildi. İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ali Demir ve ekibi, Salihli Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Yetiş Aksoy ve ekibi, Salihli Ziraat Odası Başkanı Necati Aktürk ve ekibi, Tuğrul Tarım A.Ş işletmesini temsilen Emre Tuğrul, Grappa Gıda A.Ş işletmesini temsilen Osman Gür ve Nazım Çelik, Özgür Tarım A.Ş işletmesini temsilen Ali Altun’un ve zirai ilaç bayileri temsilcilerinin katılımıyla 2. çalıştay gerçekleştirildi.

Borsa Başkanı Yetiş Aksoy; “Geçtiğimiz sezon çekirdeksiz kuru üzümde Salihli ilçesinde üzümde kalıntının önlenmesi eylem planı oluşturduk. Bu plan dâhilinde önemli adımlar birlikte atılarak kalıntısız üzüm yetiştirmesini devletimizin desteği ve çiftçimizin çabasıyla başardık. Ülkemizin üretim ve ihracatında söz sahibi olduğu çekirdeksiz kuru üzümde bölgemiz tarımının paydaşları olan; Üreticiler, Salihli İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Tariş Müdürlüğü, Salihli Ziraat Odası, İhracatçılar, Tarım Kredi Kooperatifi, İlçe Zirai İlaç Bayileri, Tüccarlar ve Borsamız güç birliği yaparak hareket etmeye devam edeceğiz. Ürünümüzün kaliteli olarak yetiştirilmesi ve marka değerinin korunması için hep birlikte mücadele etmeliyiz. Özellikle de bu yıl ihracatçı firmalarımızın kullanılacak çuvalların belirli standartlarda olması gerektiğini açıkladılar. İhracatçı firmaların üretim hatlarındaki makineler yüksek teknolojiye sahip olmalarına rağmen.  Kullanılan eski, yıpranmış çuval iplerinin yol açtığı küçük kopmuş çuval parçacıklarını ayırmakta makineler yetersiz kalmaktadır. Kaçan bir küçük çuval parçacığı yurtdışındaki müşteriler tarafından tüm üzüm sektöründeki işletmelere şikâyet olarak geri dönmektedir. Buda Türk üzümünün kalite algısını etkilemektedir. Bu sebeplerle Ege İhracatçılar Birliği Çekirdeksiz Kuru Üzüm çuvallarına belirli standartlar getirerek, standart dışı çuvallar ile alım yapmayacaklarını belirttiler. Çuval alım satımı yapan arkadaşlarımızı da uyarmak istiyorum. Hep birlikte standart dışı çuvalların piyasaya girmesini engelleyerek üreticilerimizin bir yıl boyunca zorlu şartlar altında emek vererek yetiştirdikleri üzümlerini satarken mağduriyet yaşamamaları için elimizden gelen çabayı göstermeliyiz.” dedi.

Bölgemiz tarımının çok daha iyi noktalara ulaşması için gereken mücadeleyi vermeye devam edeceklerini ifade eden Salihli İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ali Demir; “Ziraat mühendislerimiz arazide üreticilerimize devamlı olarak danışmanlık hizmeti sunuyor. Bölgemiz tarımının daha ileriye taşıyabilmek adına özveriyle çalışıyoruz. Kurum olarak üzerlerimize düşen görevleri yapmak için mücadele ediyoruz. Tarımın paydaşlarıyla birlikte hareket etmemiz bizi daha güçlü kılmaktadır. Özellikle bu yıl özellikle Standart dışı çuvalların kullanılmaması, Chlorpyrifos-ethyl aktif maddesi, Çoklu-Total aktif madde kalıntısı, Ruhsatsız aktif madde kullanımı, MRL değerinin üzerinde kalıntı sorunu ve Okratoksin-A konuları yapılacak olan bilgilendirme toplantılarında gündeme alınacaktır.” dedi.

İlçemiz tarım paydaşlarının katıldığı toplantıda ihracatçı firmaların temsilcileri ile kurumların yetkilileri 2017-2018 Çekirdeksiz Kuru Üzüm sezonunda bölgemizde yapılacak faaliyetler hakkında planlama çalışmalarına başlandığını belirttiler.