BAŞKAN AKSOY HAKKARİ'DEKİ ESENDERE GÜMRÜK KAPISI AÇILIŞINA KATILDI
BAŞKAN AKSOY HAKKARİ'DEKİ ESENDERE GÜMRÜK KAPISI AÇILIŞINA KATILDI

Gümrük Turizm İşletmeleri Ticaret A.Ş’nin Hatay’da bulunan Cilvegözü Gümrük Kapısı Danışma Kurulu Üyesi Salihli Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Yetiş Aksoy, Hakkari’de Esendere Gümrük Kapısı açılış törenine katıldı.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu TOBB’un öncülüğünde Salihli Ticaret Borsasının da ortağı olduğu Gümrük Ticaret İşletmeleri (GTİ) AŞ tarafından modernize edilen Esendere Gümrük Kapısı, Başbakan Binali Yıldırım ve TOBB Başkanı M. Rİfat Hisarcıklıoğlu’nun katıldığı törenle açıldı. Gümrük Turizm İşletmeleri (GTİ) A.Ş’nin önemli işler yaptığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, bu kapının da Anadolu’nun İran’a ve Orta Asya’ya açılan kapısı olduğunu belirterek, “Hakkâri zenginleşecek, Türkiye zenginleşecek. İran da zenginleşecek. Yani hep birlikte kazanacağız. Biz TOBB olarak hep bu vizyonla hareket ettik” diye konuştu.

Açılış töreninde Hisarcıklıoğlu'nun yanı sıra; Başbakan Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, TESK Başkanı Bendevi Palandöken ve Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın da yer aldı. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu konuşmasında, başta Hakkari olmak üzere, bu bölgeyi küresel ticarete açacak, refah ve zenginliğe ulaşmasını sağlayacak, çok önemli bir adım attıklarına vurgu yaparken, özellikle bu kritik dönemde, böyle bir yatırımın hayata geçmiş olmasının büyük anlam içerdiğini söyledi.

İş dünyası olarak, terör örgütlerinin oyuna gelmeyeceklerini ifade eden TOBB Başkanı, ülke ve millet için, üretime ve yatırıma devam edeceklerini bildirdi. Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “Ekonominin temel kuralı şu: bir yerde ticaret varsa para vardır. Para varsa zenginlik vardır. Bizim hayalimiz, küresel ticaretin rotasını yeniden bu coğrafyaya çevirmektir. Esendere ile bu hayali gerçeğe çevirmeye 1 adım daha yaklaşmış olacağız. Burası Anadolu’nun İran’a ve Orta Asya’ya açılan kapısı olacak.  Hakkâri zenginleşecek, Türkiye zenginleşecek. İran da zenginleşecek. Yani hep birlikte kazanacağız.  İşte TOBB olarak hep bu vizyonla hareket ettik. İhracatımızın yaklaşık yüzde 40’ını karayoluyla gerçekleştiriyoruz.  Uzun yıllardır sınır kapılarımızı ihmal etmiştik.  İhracat yapan müteşebbisimizin kamyonları, kilometrelerce kuyruk oluşturuyordu.  Hükümetimizin olumlu yaklaşımı ve onayıyla, dünyada bir ilki gerçekleştirdik.  Kara gümrük kapılarını yap-işlet-devret modeliyle modernize etmeye başladık.  Bunu yaparken devlete tek kuruş maliyet yüklemedik.  Tersine daha etkin ve hacimli çalışan kapılar sayesinde devletin vergi gelirleri katlanarak arttı. Bugüne kadar 10 sınır kapısını, en ileri teknolojilerle tamamen yeniledik ve ülkemize kazandırdık. Modernize ettiğimiz kapılarda bekleme süreleri yarı yarıya azaldı. Geçiş hacmi 4 katına çıktı. Ticaretin kolaylaşması, daha fazla vakit, daha fazla nakit demek.  Bu yeni kapılar sayesinde Türkiye, Lojistikte sınıf atladı.  Dünya Bankası Lojistik Endeksi’nde 2010’da 39. sıradan 2017’de 34. sıraya yükseldi.  Ve bütün bunlar, devletimizin bütçesinden tek bir kuruş harcanmadan yapıldı. Oda-Borsa camiası olarak tam 725 milyon liralık yatırım gerçekleştirdik. Yani devleti 725 milyon lira harcamaktan kurtardık. Bu kapılardan elde edilen gelirden de devlete 372 milyon lira vergi ödedik. Demek ki Oda-Borsa camiası olarak, devletimize toplam 1 milyar liradan fazla para kazandık.  Ama sadece devlet değil, özel sektörümüz, üyelerimiz de kazandı.” dedi.