SALİHLİ TİCARET BORSASI BAŞKANI YETİŞ AKSOY III. KURU MEYVE ÇALIŞTAYI'NA KATILDI
SALİHLİ TİCARET BORSASI BAŞKANI YETİŞ AKSOY III. KURU MEYVE ÇALIŞTAYI'NA KATILDI

            Türkiye'nin üretim ve ihracatında dünya lideri olduğu geleneksel ihraç ürünleri çekirdeksiz kuru üzüm, kuru incir ve kuru kayısı ihracatında son yıllarda yaşanan tıkanıklığı aşmak isteyen Türk kuru meyve sektörü, "III. Kuru Meyve Çalıştayı"nda bir araya geldi. Çalıştaya Salihli Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Yetiş AKSOY ve İlçemiz İhracatçı Firmaları yetkilileri katıldı.

            Çalıştay'da; Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, Güneydoğu Anadolu İhracatçıları Birliği ve İstanbul Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği üyeleri, Ekonomi Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yetkilileri de sektörün sorunlarının çözümü için mesai yaptı.

            "III. Kuru Meyve Çalıştayı"nda konuşan Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Birol Celep, Türkiye'nin 2023 yılı için ortaya koyduğu 500 milyar dolar ihracat hedefine kuru meyve sektörünün 3 milyar dolar katkı sağlamayı amaçladığını ancak son yıllarda kuru meyve ihracatının 1.3-1.4 milyar dolar aralığında sıkışıp kaldığını, kuru meyve sektörünün 2023 ihracat hedefinden uzaklaştığını kaydetti.

            "Bu durumu tersine çevirebilmek, mevcut potansiyelimizi en etkili şekilde kullanabilmek için sektörün paydaşları olarak bir arada olmalı, kısa orta uzun vadeli stratejilerimizi revize etmeliyiz" diyen Celep, "İhracattan geri dönen ürünler, Kuru incirde aflatoksin, okratoksin ve hidrojen peroksit sorunları, Kuru üzümde pestisit ve okratoksin, Kuru kayısıda kükürt ve pestisit. Yıllardır bu konuları konuşmaktan diğer konulara yeterince konsantre olamıyoruz. Bu sorunların çözümü için güçbirliği yaparsak ihracata odaklanır ve 2023 hedeflerine ulaşırız. Geri gelen ihraç ürünlerimizin ayniyat tespiti ile tekrar işletmelerimize alınması, işlenmesi ve ihracatı ile ilgili ihracatçıya güvenen bir kamu iradesi görmek istiyoruz" dedi.

            Çalıştayda söz alan Başkan Aksoy; “2016-17 sezonuna girerken çekirdeksiz kuru üzümde herkesin bildiği gibi bağcılık da salkım güvesine karşı yoğun olarak kullanılan Chlorpyrifos-Ethyl aktif maddesinin kalıntı limiti Avrupa Birliği’nin 21.01.2016 tarihli regülasyon kararı doğrultusunda 0,5 ppm’den 0,01 ppm’e düşürülmüştü. Bu da bu aktif maddeyi içeren ilaçların neredeyse hiç kullanılmaması anlamına da gelmekteydi. Borsamızca bu bilginin tarafımızca duyumundan sonra İlçemiz Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü ve Ekibi, Salihli Ziraat Odası, Tariş, Tarım Kredi Kooperatifleri, İlaç Bayileri ve İhracatçı Firmalarımızla borsamızda bir araya gelerek bir eylem planı oluşturduk. Bu eylem planı doğrultusunda köylerde üreticilerimizi bilgilendirme eğitimleri düzenledik.

            Bütün bu çalışmalar sonucunda ilçemiz ve çevresinde 2016-2017 sezonun da hasat edilen ürünlerden alınan numunelerin analiz sonuçları incelendiğinde ürünlerimizde Chlorpyrifos-Ethyl aktif madde kalıntısının olmadığı gözlemlenmiştir.

            Fakat önümüzdeki sezonda üreticilerimizin elinde bulunan Chlorpyrifos-Ethyl aktif maddesini içeren ilaçları kullanacağı duyumlarını aldık bu konuda yetkilileri uyarmak istiyoruz. Geç kalınmadan bunun önüne geçelim. Biz her yıl olduğu gibi bu yılda üreticilerimizi bilgilendirmek için eğitimlerimize devam edeceğiz. Umarım hepimiz açısından iyi bir sezon olur.